Academicianul Tiberiu Morariu, viața și activitatea - Lansare de carte
La Muzeul Orașului Oradea a avul loc miercuri, 12 martie, lansarea cărții „Academicianul Tiberiu Morariu, viața și activitatea. 120 de ani de la nașterea magistrului școlii geografice clujene”.
Cartea, apărută la Editura Napoca Star 2025, îl are ca autor pe Mădălin-Sebastian Lung, un pasionat cercetător al vieții unor intelectuali de seamă ai lumii transilvănene din cursul secolului al XX-lea.
Născut la 26 septembrie 1905, într-o familie greco-catolică, Tiberiu Morariu a absolvit Facultatea de Științe, Specialitatea Geografie la Universitatea din Cluj, având ca mentori două nume mari ale geografiei, respectiv pe George Vâlsan și Emmanuel de Martonne (de altfel cei doi îi vor și coordona teza de doctorat cu titlul „Viața pastorală în Munții Rodnei” - 1935). A beneficiat în intervalul 1929-1930 de o bursă de studiu la Sorbona, iar, ulterior, va urca în mod firesc, treaptă cu treaptă, scările carierei universitare, ajungând profesor definitiv al universității clujene în anul 1942. Mai apoi va deveni Membru corespondent al Academiei (1955), dar și președinte al unor societăți sau comitete de geografie, participând, în paralel, la numeroase congrese internaționale.
Evenimentul a fost moderat de către Ioan Ciorba, șeful secției Muzeul Orașului Oradea, iar despe carte au vorbit managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, prof. univ. dr. Gabriel Moisa (insistând pe legăturile strânse care s-au stabilit de o bună perioadă de timp între istorie și geografie, cu rezultate benefice pentru ambele), prof univ. dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport din cadrul Universității Oradea (accentuând rolul lui Tiberiu Morariu în consolidarea statutului științific al geografiei în țara noastră) și prof. univ. dr. Florian Bențe (fiindu-i student la Cluj, acesta a evocat cu multă căldură câteva aspecte ale personalității universitarului clujean).
În final, autorul a făcut o succintă prezentare a întregului volum, dezvăluind modul în care l-a gândit și conceput. Merită aici precizat și faptul că la baza sa stau unele informații inedite identificate în fondurile arhivistice ale Serviciului Județean Bistrița Năsăud al Arhivelor Naționale și că materialul scriptic este completat cu o serie de fotografii ale lui Tiberiu Morariu, sau al unor diplome și medalii care i-au fost conferite de-a lungul timpului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.