Adaptare după Charles Perrault şi Fraţii Grimm - Premieră "Scufiţa Roşie" la Arcadia
Cei mai mici dintre orădeni sunt invitaţi duminică, 6 aprilie, la premiera spectacolului "Scufiţa Roşie". Piesa pusă în scenă de trupa Arcadia este o adaptare după Charles Perrault şi Fraţii Grimm, în regia artistică a Mariei Mierluţ.
Copiii din Oradea se pot bucura de o nouă piesă pusă în scenă de trupa Arcadia. Piesa "Scufiţa Roşie" este cea de-a doua premieră a stagiunii şi este montată de regizorul Maria Mierluţ. "Acest spectacol se înscrie pe drumul pe care l-am trasat când am devenit manager şi am adus trupa Arcadia sub aceeaşi pălărie cu Teatrul Regina Maria. Este drumul care aduce în atenţie în sfârşit teatrul de păpuşi, cu păpuşi. Un drum lung pentru actorii care nu au mai lucrat cu păpuşa în mână, dar care, iată, au reuşit să realizeze spectacole foarte importante", a spus managerul Daniel Vulcu. El subliniază că Arcadia a devenit o trupă dorită pe scena marilor festivaluri naţionale. Faptul că, în sfârşit, la Oradea se face teatru cu păpuşi a fost şi motivul care a convins-o pe regizoarea Maria Mierluţ să accepte invitaţia de a pune în scenă "Scufiţa Roşie". Maria Mierluţ şi-a început cariera ca actor păpuşar la Oradea, ulterior devenind regizor în Târgu Mureş, unde s-a lansat tot cu un spectacol "Scufiţa Roşie". Premiată pentru întreaga activitate de cel mai important teatru de păpuşi din ţară, Ţăndărică, Mierluţ a primit greaua misiune de a-i învăţa pe actorii orădeni abecedarul mânuirii păpuşii bi-ba-bo. Săptămâni întregi artiştii au exersat lucrul cu păpuşa, în timp ce scenografa Oana Cernea a învăţat de la regizor ce înseamnă să creezi decoruri (realizate din colaj textil), dar şi păpuşi (sistem bi-ba-bo). "Am fost apropiată de Teatrul Arcadia, cu sufletul, dar mă durea când vedeam că alte instituţii din ţară evoluează, în timp ce în urbea de pe Crişul Repede, jocul cu păpuşi se pierdea. Când am auzit că la Oradea se face teatru de animaţie, am decis să mă implic", a spus regizorul. Mierluţ a mai spus că s-a bucurat să găsească la Arcadia o echipă de actori tineri, talentaţi, dornici să înveţe, care au făcut faţă cu brio provocării.
"Scufiţa Roşie? Iar?"
Regizorul artistic răspunde imaginar întrebării de ce Scufiţa Roşie, din nou şi din nou: "Este cea mai cunoscută poveste din cultura lumii, a avut parte de diferite repovestiri şi rescrieri de către anonimi sau mari condeie. Fiecare generaţie trebuie să-l întâlnească pe "lupul cel mare şi rău" şi pe frumoasa şi naiva Scufiţa Roşie", spune regizoarea, convinsă că această poveste este o comoară care nu-şi va pierde farmecul prea curând. Din distribuţie fac parte actorii Zentania Lupşe (Scufiţa Roşie), Florian Silaghi (Lupul), Bianca Priceputu (Mama), Andrei Fazecaş (Veve), Alex Pop (Riţa, Vânătorul mic), Ioana Dagău (Cucul, Bunica), Igor Lungu (Vânătorul mare), Rin Tripa (Căţeluşul). Muzica originală este semnată de Endre Sarossy, scenografia este semnată de Oana Cernea, asistent scenografie este Răzvan Chendrean, asistent regie este Florian Silaghi, iar regia tehnică este asigurată de Rin Tripa. Primele două spectacole se vor juca duminică, 6 aprilie, de la ora 11.00 şi de la ora 13.00. Următoarele reprezentanţii vor avea loc duminică, 27 aprilie, de la ora 11.00 şi de la ora 17.00.
Spectacolul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între trei şi 11 ani. Preţul unui bilet este de 8 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.