La Filarmonica de Stat Oradea a avut loc ieri 28 martie, vernisajul expoziției ,,Personalia”, realizată de prof. univ. dr. Eugen Moritz, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat de Varadinum Foto Club Oradea.

 

Prof univ. dr. Eugen Moritz, de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, a fost prezent joi, 28 martie, la Filarmonica Oradea, în cadrul vernisajului dedicat expoziţiei sale, Personalia. Eugen Moritz este profesor universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul Grafică, Foto-Video. Din 1985 a participat la peste 300  de expoziții personale de fotografie și pictură, de grup cu caracter local, național, internațional, simpozioane, workshop-uri, evenimente cu public, proiecții de film și expoziții de fotografie-media. Activitatea artistică a fost recompensată cu diverse premii naționale și internaționale în pictură, fotografie și video.

Expoziţia cu care este prezent la Oradea este o expoziţie de fotografie inedită, fiecare imagine fiind, în sine, o operă de artă… grafică.

„Pornind de la înregistrarea realităţii pentru a pregăti o pictură, am observat că fotografia poate fi capabilă de picturalism şi grafism, atâta timp cât nu se urmăreşte prin ea o simplă arhivare mecanică a realităţii. Realitatea fotografică poate deveni un altfel de realitate, prezentă doar într-un ceremonial, cum este cel al imaginii tehnice. Acesta este unul dintre motivele pentru care mie îmi place să intervin în fotografie, din dorinţa de a reformula realitatea”, explică profesorul. „Prin ceea ce fac sunt un plastician care, pornind de la fotografie, foloseşte de multe ori mijloacele specifice picturii şi graficii. Este un teren greu accesibil care, în ciuda aparenţelor, implică multe dificultăţi”, a mai explicat Moritz.

„Faptul cã sunt instalat ca personaj în exersarea artelor plastice, respectiv pictură, grafică şi graphic-design, că mă ocup şi de arta video, că am ajuns, ca profesor, să am de-a face cu formarea viitorilor artişti profesionişti ai domeniului imaginii şi comunicării vizuale, toate acestea influenţează mult relaţia mea cu fotografia. E o relaţie care a început acum 40 de ani, fiind dominată, încă de la debut, de interesul de a modela fotografia de la subiect şi temă până la elaborarea şi finisarea ei în laborator şi după aceea”, a transmis profesorul. Expoziţia poate fi admirată, gratuit, în foaierul Filarmonicii Oradea.