Cea mai iubită operă din lume, "Traviata", încântă orădenii în două seri consecutive. Pe scenă vor urca solişti ai Operei Naţionale Române din Cluj, celebri la nivel internaţional, artişti care au dat viaţă de zeci de ori îndrăgitelor personaje din Verdi.

Opera "Traviata" se joacă pe scena Filarmonicii de Stat astăzi, de la ora 19.00, şi, la cererea publicului, vineri, de la aceeaşi oră. Prezenţi la Oradea în cadrul unei conferinţe de presă, Balasz Borbala (soprana care o interpretează pe Violetta), Fulop Martin (baritonul care-l interpretează pe Giorgio Germont) şi Tiberius Simu (tenorul care-l interpretează pe Alfredo) s-au declarat încântaţi de colaborarea cu Filarmonica orădeană. Aprecierile lor s-au adresat atât orchestrei simfonice, care face faţă cu brio provocării operei, cât şi maestrului dirijor Janko Zsolt, cu care au avut ocazia de a lucra şi în Cluj. "Am ales "Traviata" pentru că publicul o iubeşte, este cea mai cântată operă din lume. Este o operă perfectă, are caractere foarte solide, arii de un dramatism bine pus la punct şi o muzicalitate inventivă", a declarat maestrul Janko Zsolt. Că "Traviata" este favorită în lume a confirmat şi baritonul Fulop Martin, care a avut ocazia de a-l interpreta pe Giorgio Germont, în nu mai puţin de 260 de spectacole. "Oriunde am cântat, că a fost Europa, Japonia sau Coreea de Sud, din titlurile de operă propuse, Traviata a fost cel mai apreciat", spune prim-solistul Operei din Cluj. Fulop Martin dă dovadă de flexibilitate artistică, adăugând culori personajului în funcţie de dirijorul sutelor de spectacole jucate. "Personajul meu este oaia neagră. Au fost sesiuni de autografe când copiii m-au evitat din pricina rolului", îşi aminteşte Fulop. "Este rolul unui tată care face orice pentru binele copilului său şi abia la final, când e prea târziu, îşi dă seama că a greşit şi e cuprins de remuşcări", explică baritonul. Fără îndoială, cea mai grea partitură îi revine sopranei Balasz Borbala. "Este un rol foarte complex, o piatră de încercare şi, în acelaşi timp, cel mai mare vis al unei soprane", spune solista. "O partitură care necesită trei tipuri de coloratură vocală şi te provoacă la trăiri emoţionale foarte intense", subliniază Balasz Borbala. "Spre deosebire de alte roluri verdiene, foarte bine echilibrate, în Traviata personajul principal rămâne Violeta, iar Alfredo este vioara a doua", confirmă şi tenorul Tiberius Simu. Solistul este la al 60-lea spectacol Traviata şi este şi regizorul acestei opere, la Opera Naţională din Cluj. "Este un rol provocator şi din punct de vedere dramaturgic. Personajul are o evoluţie deosebită, de la tânărul îndrăgostit şi timid, apoi fericit de iubirea împlinită, până la ultragiatul răzbunător şi îndrăgostitul plin de regrete din final", explică Simu.

Legenda unei capodopere

Legenda spune că scriitorul Alexandre Dumas fiul a iubit-o pe cea mai frumoasă curtezană a vremii, Marie Duplessis. Afundat în datorii, Dumas o părăseşte şi-i respinge inclusiv propunerea de a rămâne prieteni: "Nu sunt nici suficient de bogat ca să te iubesc, nici destul de sărac ca sa fiu iubit de tine, aşa cum vrei tu... Eşti prea bună ca să nu înţelegi motivele acestei scrisori şi prea inteligentă ca să nu mă ierţi", îi scria Dumas. Chinuită de tuberculoză şi părăsită de pretendenţi, după o viaţă de lux, Marie moare în mizerie. Cuprins de remuşcări, Dumas fiul scrie romanul "Dama cu camelii", pornind de la scrisorile de iubire dintre ei şi astfel se naşte personajul Marguerite Gautier. Publicat în 1848, romanul se bucură de un succes foarte mare şi este urmat de o piesă de teatru, a aceluiaşi autor, pusă în scenă în 1852. Nemurirea poveştii de iubire este asigurată însă, fără îndoială, de Giuseppe Verdi, care compune o operă în trei acte, Traviata, pe libretul lui Francesco Maria Piave. Astfel Marie Duplessis devine cel mai iubit personaj din lume, Violetta Valery. Opera are premiera absolută în Veneţia, în data de 6 martie 1853. În România, Traviata s-a jucat pentru prima dată în 9 februrie 1855, la Timişoara.