Concert aniversar la Filarmonică - Beethoven - 250 de ani de la naşterea compozitorului
Trei capodopere de mare frumusețe vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic ce va avea loc astăzi, 20 februarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea. Evenimentul este o continuare a concertelor aniversare dedicate împlinirii celor 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven.
Într-o conferință de presă susținută ieri, Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii, a anunțat că programul din această seară va debuta cu uvertura „Cenușăreasa”, de Gioachino Rossini. „Libretul operei Cenușăreasa a fost scris de Jacopo Ferretti, având ca sursă celebra scriere a lui Charles Perrault. Vom continua cu Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. 73, de Ludwig van Beethoven. Lucrarea este ultima din seria celor cinci lucrări beethoveniene scrise în acest gen”, a precizat Kurucz Tibor.
Dirijorul invitat, Shinya Ozaki, s-a născut în Japonia, în 1959, într-o familie de profesori de artă. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music, avându-i profesori pe Seiji Ozawa şi Jean Fournet. Cariera sa de dirijor a început la Philadelphia (SUA), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. La noi în ţară a dirijat numeroase orchestre, printre care şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Din 1994, este prim-dirijorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În 2005, i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României. În februarie 2019, a condus concertul organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate ca dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.
Solistul invitat, Székely Attila, s-a născut în 1974, la Târgu Mureș. După absolvirea în 1993 a Liceului de Muzică din orașul natal, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Jandó Jenő, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. dr. Adriana Bera. În 2002, a obținut premiul și bursa DAAD (Germania). Stabilit în Berlin, pianistul desfășoară și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.
În cea de-a doua parte a concertului melomanii vor putea audia „Simfonia a IV-a în re minor”, op. 120, de Robert Schumann.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.