Concert de Paște, la Catedrala Greco-Catolică - „Requiem Mozart”
Biserica este locul ideal în care o lucrare clasică poate fi interpretată la un nivel cât se poate de înalt, datorită acusticii pe care o au lăcașurile sfinte.
Pentru a aduce mai aproape atmosfera pascală și a crea un ecou real în sufletele ascultătorilor, un emoționant concert dedicat Sărbătorilor Pascale va fi susținut de către Filarmonica de Stat Oradea în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.
Mâine, 16 aprilie, de la ora 19.00, „Requiemul” compus de Wolfgang Amadeus Mozart va fi interpretat de Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea, alături de soliștii Ana Diana Stănescu – soprană, Marina Dobrescu – mezzosoprană, Andrei Petre – tenor, Marius Boloș – bas și dirijorul Andrej Vesel. Accesul la concert este gratuit, în limita locurilor disponibile!
Andrej Vesel a studiat mai întâi pianul cu Vladimir Krpan la Academia de Muzică din Zagreb, pe care a absolvit-o în anul 2015. Ulterior, a fost admis la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, unde a studiat Dirijat-Orchestră cu Johannes Wildner, Dirijat-Cor cu Alois Glaßner și Corepetiție de Operă cu Andreas Henning. Odată cu absolvirea prestigioasei academii vieneze, Vesel a avut ocazia să dirijeze Orchestra Simfonică Radio din Viena, la „Musikverein”, în vara anului 2022. Una dintre realizările remarcabile ale lui Vesel este fondarea orchestrei de tineret „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien”, alături de pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, cu care a susținut numeroase concerte în capitala Austriei.
Anna Stănescu este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București și a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A debutat pe scena Operei Române din Cluj cu rolul „Musettei” din opera „La Bohème”, de Giacomo Puccini, rol interpretat de curând și pe scena Operei Naționale Române din Timișoara. A putut fi urmărită de asemenea în premiera operei „Le nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro), de W.A. Mozart, interpretând rolul Susannei și în premiera operei „Don Giovanni” cu rolul Donnei Elvira. Atât publicul sibian cât și cel al Operei Naționale Române din Iași au putut-o urmări pe tânăra soprană dând viață complexului personaj Susanna, în decursul anului precedent.
Mezzosoprana Marina Dobrescu s-a născut la 30 octombrie 1992, în orașul Călărași, din Republica Moldova. A absolvit Colegiul Național de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău și Academia Corală „Victor Popov” din Moscova, la secția canto. În repertoriul mezzosopranei se regăsesc rolurile: „Lola” din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni, „Maddalena” din Rigoletto de Giuseppe Verdi, „Rosina” din „Il Barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla), de Gioachino Rossini și „Olga” din „Evgheni Onegin”, de Piotr Ilici Ceaikovski, rol interpretat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Marina Dobrescu a participat la masterclass-uri susține de Mariana Nicolesco la Brăila, Vlad Iftinca la Iași, Svetlana Nesterenko la Moscova și Ernesto Palacio la Pesaro, Italia.
Tenorul Andrei Petre este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, promoția 2021, la clasa tenorului Ionel Voineag. După finalizarea studiilor primește o bursă în cadrul programului „Internationale OpernWekstatt - Festival der jungen Stimmen” din Elveția, unde are ocazia să lucreze cu dirijori și regizori renumiți. Pe parcursul anilor de studiu participă la numeroase concursuri, fiind laureat al mai multor premii, precum: Marele Premiu al Concursului Național de canto „Paul Constantinescu” - (2018), Premiul pentru Cel mai bun tânăr interpret la Concursul Național al Liedului Românesc - (2019). Susține concerte și spectacole și în străinătate, în orașe precum Viena, Zürich, Berna, Basel și Napoli.
Marius Boloș este un bas dramatic cu o carieră remarcabilă, apreciat pentru timbrul său profund și tehnica impecabilă. Pe lângă repertoriul său operistic impresionant, Marius Boloș este activ și în muzica vocal-simfonică, interpretând lucrări de Bach, Mozart, Verdi și Mahler. Solist al Operei Naționale București, Marius Boloș colaborează frecvent cu teatre de operă și filarmonici din România și din străinătate. A lucrat cu dirijori și regizori de prestigiu, printre care: Christian Badea, Cristian Mandeal, Cornel Trăilescu, Stephen Barlow, Vera Nemirova și Stefano Poda.
Format la Facultatea de Muzică din Oradea, la clasa profesorului Marian Boboia. Și-a perfecționat arta vocală participând la cursuri de măiestrie susținute de artiști de renume, precum: Nelly Miricioiu, Viorica Cortez și Marcello Giordani, Petra Lang și Ionel Pantea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.