Tezaurul Folcloric de Paşti, care s-a desfăşurat duminică la Sala Antonio Alexe, va rămâne cu siguranţă un spectacol de referinţă în analele TVR. În premieră naţională, spectacolul a început cu un concert de pricesne, care a emoţionat publicul şi l-a introdus în atmosfera pioasă a sărbătorii Învierii Domnului.

Peste 1.000 de bihoreni au fost prezenţi duminică la spectacolul organizat de Şcoala de Arte Francisc Hubic din Oradea, cu sprijinul extraordinar al Consiliului Judeţean Bihor, în colaborare cu TVR 1. În premieră naţională, spectacolul a început cu un concert de pricesne (cântece religioase), care a emoţionat audienţa. Într-o sală cufundată în întuneric deplin, cu geamurile acoperite, o scenă în formă de cruce şi-a "aprins" lumânările. Clopotul a spart tăcerea, urmat de bătăile ritmice ale toacei. Singura sursă de lumină, alături de candele, a fost "coborâtă" de un reflector suspendat, spre artiştii care l-au adus pe Dumnezeu cu ei. Timp de o oră, pricesnele au curs spre inimile bihorenilor, interpretate magistral, fără niciun acompaniament orchestral. "Veniţi de luaţi lumină", a fost mesajul care a reunit pe scenă artiştii Veta Biriş, Alexandru Pugna, Maria Tănasă, Marius Ciprian Pop, grupul vocal Lioara (coordonat de Antoanela Ferche Buţiu), Corul de tineri teologi din Oradea şi, revelaţia serii, Corul "Armonia" al Arhiepiscopiei Tomisului.

Maratonul talentului

Aplauzele furtunoase ale spectatorilor au deschis cea de-a doua parte a tezarului, Concertul de primăvară. Interpreţi deosebit de valoroşi, unii prezenţi în premieră la tezarul orădean, au încântat audienţa şi au convins spectatorii să rămână în sală mai bine de cinci ore: Nicoleta Voica, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan Cigu, Marius Ciprian Pop (cu toţii aflaţi pentru prima dată la Oradea), Nicolae Furdui Iancu, Maria Tănasă, Florentina şi Petre Giurgi, Mariana Anghel, Olguţa Berbec, Anuţa Motofelia, Petrică Paşca, Cornelia Căpraru Roman, Maria Haiduc, Cornel Borza, Florica Zaha, Dan Doboşi, Iustina Irimia, Luciana Văduva, Nicolae Mureşan, Victoriţa Lăcătuşu, Marius Brutaru, Leontin Ciucur, Maria Sidea, Antoanela Ferche Buţiu, Dana Ionela Jurjuţ. Veta Biriş, aflată şi ea în premieră la Oradea, a încântat orădenii şi în a doua parte a spectacolului, iar cu melodia "Aşa-i românul", a ridicat publicul în picioare, la cântec şi dans. De remarcat că pe tot parcursul celor cinci ore de concert, pe scenă, fără nicio pauză, s-a aflat Orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijată de prof. Liviu Buţiu. Repertoriul spectacolului a fost variat şi a acoperit toate zonele foclorice din România, iar interpreţii s-au arătat impresionaţi de profesionalismul artiştilor din orchestră. Prima parte a spectacolului, concertul de pricesne, va fi transmisă de TVR1 în Vinerea Mare, iar cea de-a doua parte, va fi difuzată în Duminica Paştelui. Şcoala de Arte "Francisc Hubic", organizator al evenimentului, transmite pe această cale mulţumiri Consiliului Judeţean Bihor, pentru sprijinul extraordinar pe care l-a acordat în vederea realizării acestui eveniment de marcă.