Muzica clasică poate fi asociată oricând cu eleganța. Timp de secole, a fost genul de muzică ascultat la curțile nobiliare, iar moștenitorii coroanei, precum și majoritatea fetelor din familiile regale învățau să cânte la pian.

Ascultată în saloane, la baluri, la evenimente importante ale familiilor de nobili, muzica clasică a inspirat întotdeauna eleganță. Însă, pentru ca aceasta să se nască, a fost nevoie întotdeauna de muzicieni pasionați, compozitori care să îi dea viață. La curți au existat mereu compozitori angajați, care scriau în funcție de cererea primită sau alții care aveau libertatea să compună după propriul plac. Astfel, muzica clasică a fost şi rămâne cea care îmbină atât de frumos „Eleganța și pasiunea”.

Concertul cu titlul deja dezvăluit va avea loc joi, 12 octombrie, la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”. Dirijorul Andrej Vesel, împreună cu pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, vor fi cei care vor aduce în sala Filarmonicii orădene eleganța de la curțile nobiliare din Italia, Imperiul Țarist și Polonia. Pasiunea lui Verdi, în ceea ce privește compoziția, a fost renăscută prin opera „Nabucco”, după o perioadă în care compozitorul renunțase la scris din cauza unor traume familiale. Uvertura operei va fi cea care va deschide concertul orădean. Eleganța și pasiunea se pot contopi, atunci când este vorba de muzică, chiar și îmbinând două gândiri diferite: cea a unui compozitor rus de secol XX, Serghei Rahmaninov, cu cea a unui italian din secolul XIX, Niccolò Paganini. Această contopire a rezultat în lucrarea „Rapsodie pe o temă de Paganini” de Rahmaninov. Ultima lucrare din concert se apropie și mai mult de zilele noastre. Dacă Frédéric Chopin a fost compozitorul polonez cel mai apreciat, pasiunea pentru muzica clasică a fost continuată și de cei care au urmat. Din școala de compoziție poloneză s-a ridicat un alt compozitor, care a scris lucrări strălucite, una dintre acestea fiind cea care va închide concertul orădean: „Concertul pentru orchestră”, de Witold Lutosławski.

Pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu s-a născut la Brașov, în anul 1991, și a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, fiind îndrumat de prof. univ. dr. Corina Ibănescu. În anul 2010, a fost admis la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, unde a lucrat sub îndrumarea profesorilor Martin Hughes și Stefan Arnold. Debutul său internațional a avut loc cu un an mai târziu, la sala Filarmonicii din Berlin, unde a interpretat Concertul Nr. 5 „Imperialul” de Ludwig van Beethoven. Printre aparițiile sale internaționale trebuie menționat concertul din 5 decembrie 2018, susținut alături de Orchestra Konzerthaus Viena, în care a interpretat „Rhapsody in Blue”, de George Gershwin. Cariera sa internațională a fost încununată de premii obținute în calitate de solist sau membru în diferite ansambluri camerale, printre care se numără 25 de premii I la concursuri internaționale, precum „Pietro Argento” International Piano Competition din Italia sau Casino Austria Rising Stars Award la Viena. Dragoș Dimitriu a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România, sub bagheta unor dirijori de renume, precum Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Tiberiu Soare și alții.

În ultimii ani, pianistul și-a propus să susțină artiștii din generația tânără, fondând agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena, precum și Transylvanian International Piano Competition la Brașov. În plus, este fondatorul orchestrei de tineret Ton der Jugend Symphonie Orchester din Viena. În anul 2019, a fondat Festivalul TAMTAM la Brașov, alături de pianistul Horia Mihail. Din septembrie 2020, Ioan-Dragoș Dimitriu a fost numit manager al Filarmonicii din Brașov.

Dirijorul Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015, a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmiri Krpan. În continuare, a urmat cursurile de Dirijat Orchestră cu Johannes Wildner la Universitatea de Muzică din Viena, la încheierea studiilor susținând un concert cu Vienna Radio Symphony Orchestra la „Sala de Aur” de la Musikverein, Viena. În paralel cu cursurile de dirijat-orchestră, a absolvit și cursul de dirijat coral cu maestrul Alois Glaßner. De asemenea, a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice, precum: Marin Alsop, Riccardo Chailly, Christian Ehwald, Peter Eötvös, Uroš Lajovic, Andres Orozco-Estrada, Jukka-Pekka Saraste și alții.

În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, aceasta fiind denumită „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien”, care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus. În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia, precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate „Večernjakova domovnica”, la categoria muzică, și a Bursei „Richard Wagner”, pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.