Concert simfonic pe scena Filarmonicii - Rachmaninov&Bizet
Publicul meloman este invitat la Filarmonica de Stat Oradea în data de 17 februarie, la ora 19.00, la un concert ce are în program lucrări de Serghei Rachmaninov și Georges Bizet.
Prima lucrare inclusă în program aparține compozitorului rus, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor, op. 18, avându-l ca solist pe pianistul Horia Maxim, iar cea de-a doua lucrare face parte din bine-cunoscuta operă Carmen, de unde se vor interpreta fragmente instrumentale scurte, incluse în Suita nr. 1 și Suita nr. 2. Concertul va avea loc la Sala Enescu-Bartók și va fi dirijat de maestrul Jankó Zsolt.
Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor, op. 18 este lucrarea decisivă care i-a adus lui Rachmaninov renumele de compozitor de concert. Acesta suferea de o grea și lungă depresie, atunci când a scris lucrarea. Cu ajutorul unor terapii și cu sprijinul celor din jur, compozitorul a început să se recupereze. Decisivă însă în vindecarea sa, a fost recepția pozitivă și entuziastă a concertului compus la început de secol XX. La premiera acestuia, chiar Rachmaninov s-a aflat la pian, câștigând premiul Glinka și aprecierea definitivă a publicului și a criticilor, ca și pianist și compozitor. Pe lângă acestea, datorită rolului important pe care l-a avut fizicianul Nikolai Dahl în tratamentul său, Rahmaninov i-a dedicat acestuia concertul mai sus-menționat.
Opera Carmen de Georges Bizet este un titlu arhicunoscut în cercurile melomanilor, și nu numai. Renumele său internațional face ca fragmentele să poată fi ușor recunoscute de către publicul larg. Astfel, Suita nr. 1 și Suita nr. 2 sunt două lucrări compuse de către Ernest Guiraud, un prieten al compozitorului, după moartea acestuia. Guiraud a menținut orchestrația foarte apropiată de original, însă a schimbat ordinea fragmentelor muzicale. Acestea sunt inspirate integral din opera Carmen și fiecare suită cuprinde 6 momente muzicale.
Horia Maxim este unul dintre cei mai valoroși pianiști români, fiind frecvent invitat ca solist al orchestrelor simfonice din România și din străinătate. Acesta a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, urmând apoi o carieră solistică pe trei continente și abordând un repertoriu vast, de la Baroc până la muzica contemporană. În plus, Horia Maxim a înregistrat lucrări la radio sau televiziune și a prezentat numeroase piese în primă audiție. La momentul actual, activitatea sa artistică este completată de cea pedagogică, acesta fiind profesor la Universitatea Națională de Muzică București. În această calitate, este invitat frecvent ca membru în diferite jurii naționale și internaționale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.