Două lucrări de mare frumusețe vor putea fi ascultate în concertul vocal-simfonic ce va avea loc astăzi, 21 noiembrie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.

Programul concertului şi invitaţii din această seară au fost prezentați ieri, într-o conferință de presă, de Kurucz Tibor, directorul artistic interimar al Filarmonicii orădene.

Din program vor face parte lucrările: Fantezia pentru pian, cor și orchestră, op. 80 și capodopera deosebit de populară, Simfonia a IX-a în re minor, op. 125, de Ludwig van Beethoven.

Partea a IV-a a simfoniei concepută pentru cvartet de solişti vocali, cor mixt şi orchestră și Fantezia pentru pian, cor și orchestră vor fi interpretate cu participarea Corului, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.

Orchestra Filarmonicii orădene va fi condusă de maestrul Constantin Grigore. În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeștri recunoscuți ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galați sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. Se perfecționează, printr-un stagiu de asistență, la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski și, ulterior, la Bayrische Rundfunk şi Münchner Philharmoniker. A susţinut concerte, aflându-se la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară, cât şi de peste hotare. În 2009, a fost dirijorul Orchestrei Simfonice a Colegiului Național de Arte „George Enescu”, iar în perioada 2013-2015, a fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Oltenia din Craiova. De asemenea, este unul din membrii fondatori ai orchestrei de cameră „Camerata Regală”. A colaborat cu soliști de renume ai scenei muzicale precum Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Nicolae Licăreț, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Tina Munteanu, Horea Haplea, Ingmar Anthony Lazar, Cristian Sandrin, Natalia Konik, Wictor Kociuban, Piotr Banasic sau Corul National de Cameră Madrigal. Constantin Grigore a primit numeroase premii şi distincţii – ca șef de promoţie al UNMB a primit premiul fundaţiei „Fraţii Bucovineni” (2006), premiul I la concursul de interpretare „Garabet Avachian”, semifinalist la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales București” – ediția 2010, precum și diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale. A colaborat cu instituţii de prestigiu ca Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Artexim sau ICR Varşovia. În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei Camerata Regală.

Soliştii invitaţi în concertul din această seară sunt: pianistul bucureștean Andrei Licareț, Fülöp Timea (solista Operei Maghiare din Cluj-Napoca), Veress Orsolya (solista Operei Maghiare din Cluj-Napoca), Mihai Urzicana (solist al Coralei Armonia din Constanța) și Iustinian Zetea (solist al Operei Naționale București).

Născut la Bucureşti, Andrei Licareţ a început studiul pianului cu tatăl său, la vârsta de 5 ani. La 11 ani a debutat ca solist, interpretând Concertul pentru pian în do major, KV 246 de W. A. Mozart alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bucureşti. A urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa prof. Gabriela Enăşescu. La Universitatea de Muzică București a studiat cu Viniciu Moroianu, Dana Borşan, Steluța Radu, Șerban Soreanu şi Dan Dediu. Şi-a continuat apoi studiile cu doi dintre cei mai mari profesori de pian, Jacques Rouvier, la Conservatoire Supérieur de Musique et de Danse de Paris şi la Universität der Künste Berlin, precum și cu legendarul pianist Leon Fleisher la Peabody Consevatory din Baltimore. Andrei Licareţ a obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha, fiind distins şi cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport. Un muzician versatil, cu apariţii atât solistice, cât şi camerale, Andrei Licareţ a susţinut concerte la Paris, Vendôme, Santander, Berlin, Würzburg, Londra, Roma, Lucca, Livorno, Salonic, Copenhaga, Istanbul, Praga, Tel-Aviv, Varşovia, Bruxelles, Madrid, New York, Washington D. C., Boston, Houston etc. Pianistul a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu lucrări de Mozart, Beethoven, Brahms, Chopin şi Ravel.

Soprana Fülöp Timea şi-a început educaţia muzicală la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, unde, în perioada 1995-2007 a studiat pianul. În 2007 a devenit studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în primul an la secţia pedagogie, după care, din 2008 s-a transferat la secţia canto, unde s-a bucurat de îndrumarea Ramonei Eremia. În 2012, după absolvirea academiei a devenit masterandă la aceeași instituție (specializare interpretare, secția canto) în clasa prof. Carmen Gurban. Activitatea sa din anul 2011 include apariţia ca solistă în cadrul concertului vocal-simfonic Zarzuela Fascination sub bagheta dirijorului Josep Gal, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, ansamblul coral „Capella Transylvanica” şi un ansamblu de balet al Operei Braşov, dar şi numeroase concerte la Jazz Blues Club, realizate prin colaborarea Academiei de Muzică din Cluj cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureş. Din 2012, Fülöp Timea face parte din corul Operei Maghiare din Cluj-Napoca. De asemenea, în perioada 2012-2014, a interpretat diverse roluri, precum cel al Adinei din opera Elixirul dragostei de Donizetti (Opera Maghiară), Amore din Orfeo și Euridice de Gluck (Academia de Muzică „Gheorghe Dima”), Susanna din opera Nunta lui Figaro de Mozart ş.a. În 2015 a realizat spectacolul de poezii-cântece 5 Tablouri cu Umbre(le) de Constantin Râpă în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană (Ediţia 1) la Filarmonica de Stat Arad, la Sinagoga din Bistriţa, la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Veress Orsolya s-a născut în Cluj Napoca în 1983. În anul 2007 a absolvit Academa de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția canto, urmând să continue cursurile postuniversitare de masterat în cadrul aceleiaşi instituţii până în 2009 (maestră de canto: cunoscuta soprană şi profesoară Conf. Univ. Dr. Elena Andrieş). De la vârsta de 18 ani a fost angajată în funcția de artist liric al ansamblului Operei Maghiare din Cluj Napoca, unde activează şi în prezent. A participat la numeroase competiţii, printre care amintim: Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Marţian Negrea (Premiul I), Festivalul – Concurs Internaţional Ionel Perlea (Marele Premiu), Concursul Internaţional Sabin Drăgoi (Premiul I) şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc (unde a primit Premiul de Excelenţă pentru promovarea Liedului Românesc). A apărut în numeroase recitaluri şi producţii de operă în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi în colaborare cu ansamblurile profesioniste ale filarmonicilor de Stat din Timișoara, Oradea, Satu Mare, Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi a Operei Naţionale Române – Bucureşti, atât în România cât şi în străinătate. Câteva din rolurile din repertoriul de operă şi operetă ale mezzosopranei sunt: Dorabella din Cosi fan tutte de Mozart, Flora din Traviata de Verdi, Maddalena, Giovanna din Rigoletto de G. Verdi, Tangolita din Bal în Savoy de A. Pal, Örzse din Csínom Palkó de F. Ferencz, Meffyne din Mátyás a vérpadon de P. Venczel.

Mihai Urzicana a absolvit Facultatea de Teologie din Constanța urmat de un master la Universitatea Naționala de Muzică din București, studiind canto clasic sub îndrumarea Gabrielei Popescu, a maestrului Corneliu Fânîțeanu și a profesorului său de la Conservator, dr. Bianca Manoleanu. S-a mai specializat cu Marcin Habela (Elveția), Lucas Meachem (S.U.A.), George Emil Crăsnaru sau Horiana Brănisteanu (Salzburg). În 2018, o perioadă importantă de pregătire a reprezentat-o lucrul alături de Ira Siff, Lucy Arner, Liora Maurer (Metropolitan Opera New York) și Hans Pieter Hermann (Dutch National Opera), Sharon Mohar (Les Maitres Sonneurs). Tot în 2018, pregatirea sa vocală a fost realizată și împreună cu Marius Vlad Budoiu și David Crescenzi. Pe lângă repertoriul de operă, artistul stăpânește și un vast repertoriu vocal-simfonic, colaborând cu multe orchestre filarmonice naționale precum: Filarmonica „Oltenia” din Craiova; Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău; Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti; Filarmonica „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Târgu Mureş și Camerata Regală. Toate activitățile sale cu aceste orchestre au reprezentat și colaborări cu diverși dirijori precum: Gian Luigi Zampieri, Alexandru Iosub, Ovidiu Bălan, Adrian Petrescu, Radu Postăvaru, Cristian Sandu, Constantin Grigore, Vlad Vizireanu, Marijn Simons (Olanda), Juan Cantarell (Spania).

Reprezentant al tinerei generații de cântăreți români de operă, basul Iustinian Zetea a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag, unde în prezent urmează studii de doctorat, aprofundând în continuare studiul cântului alături de marele bariton Vasile Martinoiu. Din stagiunea 2012-2013 este solist al Operei Naționale București. Laureat al mai multor concursuri naționale și internationale precum, Concursul Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, Concursul Internațional „Hariclea Darclée”, Concursul Internațional „Sabin V. Drăgoi”, Concursul  Internațional „Vox Artis”, Concursul Internațional „Alexandru Fărcaș”, Concursul Național de Lied „Ionel Perlea”. În paralel cu activitatea de la opera bucureșteană, colaborează cu teatre de operă și filarmonici importante din țară. Având un bogat repertoriu vocal-simfonic și de lieduri, Iustinian Zetea are deja și un variat portofoliu de roluri în titluri de referință ale genului de operă, precum Nunta lui Figaro, Cosi fan tutte și Don Giovanni de W. A. Mozart, Don Pasquale de G. Donizetti, La Traviata, Rigoletto, Nabucco, Falstaff și Otello de G. Verdi, Tosca, Gianni Schicchi, Madama Buterrfly  de G. Puccini, O scrisoare pierdută de D. Dediu etc.