Recent, a fost publicată cartea „Fascinația culorii III. Pictura figurativă și abstractă a artistului plastic Niculae Adel”, apărută la Editura Primus din Oradea, autoare fiind dr. Agata Chifor (Adel), istoric și critic de artă, muzeograf la Secția de Artă a Muzeului Țării Crișurilor Oradea, expert în bunuri cu semnificație artistică.

În continuarea volumului „Fascinația culorii I, Pictura artistului Niculae Adel”, editat în 2013, care analizează creația artistului între anii 1980-2013, respectiv „Fascinația culorii II. Pictura figurativă și abstractă - Niculae Adel”, apărut în 2016, care analizează creația anilor 2013-2016, recenta apariție editorială (care cuprinde 300 de pagini), este o trecere în revistă a activității artistice din perioada 2016-2022.

De o mare complexitate tematică și stilistică, creația artistului plastic Niculae Adel reunește peste 1.500 de lucrări originale, peste 31 de expoziții personale și peste 100 de participări la expoziții colective, tabere de creație naționale și internaționale, premii la competiții naționale, alături de Diploma de Excelență, conferită, în anul 2010, de Teatrul de Stat „Arcadia”.

În formarea artistică a pictorului Niculae Adel, un rol important l-a avut renumitul artist plastic orădean Kristóffi János (1925-2014). Creația plastică, de peste patru decenii, a pictorului Niculae Adel a fost apreciată elogios de nume de referință ale criticii de artă contemporane ca: dr. Radu Ionescu, dr. Maria Zintz, dr. Ramona Novicov, dr. Vasile Sarca, dr. Agata Chifor;  artiștii plastici Kristoffi János, Traian Brădean, prof. univ. dr. Cornel Durgheu, Elisabeta Székely; poeții Fábian Imre, Bălaj Radu Alin; jurnaliștii Stelian Vasilescu, Loredana Ionaș, dr. Cristina Liana Pușcaș, Ioana Mădălina Ștefănică, Laura Voicu, Mészáros Timea, Tóth Hajnal, Boros Péter, Rencz Csaba etc., ale căror cuvinte de apreciere sunt incluse în carte, în limba română, respectiv engleză.

Autoarea, dr. Agata Chifor, evidențiază vocația cromatică a artistului, virtuozitatea tehnicilor în șpaclu, pensulație sau mixte, lirismul viziunii picturale, complexitatea gamei cromatice, relevând „inefabila armonie cromatică, frumusețea contemplativă și poezia lucrărilor, ce conferă unicitate imaginarului său artistic”. Textul critic conține o analiză stilistică și iconografică a lucrărilor de referință, realizate de artist în anii 2016-2022, dezvăluind dimensiuni inedite și inovatoare în toate domeniile abordate, de la Peisaje naturale și citadine, Naturi statice și Portrete până la Compoziții abstracte ce transpun pictural aspecte și manifestări inedite ale naturii, teme religioase și simbolice, sentimente, emoții și stări sufletești, interpretări picturale, în premieră iconografică ale unor renumite piese muzicale sau evenimente contemporane, teme cu caracter imaginar conceptual, „Abstracții cromatice pure” și „Terapie prin culoare”.

„Prin frumusețea, puritatea și diversitatea plină de expresivitate a gamei cromatice, precum și prin dimensiunea estetică și spirituală a lucrărilor sale, întreaga creație a pictorului Niculae Adel exercită asupra privitorului o benefică „terapie prin culoare. Atât compozițiile figurative, cât și cele abstracte ne introduc într-un univers pictural de o inefabilă armonie și frumusețe, prin compoziții atent elaborate formal și cromatic, în care se reflectă pregnant talentul, vocația cromatică, sensibilitatea particulară, intuiția plastică, sinceritatea și onestitatea artistului, alături de complexitatea universului său imaginar, de o frumusețe și armonie unică în peisajul picturii contemporane”, consideră criticul de artă dr. Agata Chifor.  

Relații despre carte pot fi obținute la numerele de telefon 0766/311-940; 0770-649.884.