Începând cu data de 15 mai, teatrele își încep activitatea. Cum s-a pregătit instituția pentru perioada următoare, de continuă adaptare la norme ce nu au fost anunțate complet, încă, a povestit managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin.

 

Reporter:  Practic, ce înseamnă reluarea activității pentru Teatrul Szigligeti?

Czvikker Katalin: La mijlocul lunii aprilie, am trimis aproape 130 de angajați – inclusiv actori, actori mânuitori de păpuși și dansatori – în șomaj tehnic, ceea ce a însemnat că, în afară de sarcinile de bază necesare pentru continuitate, activitatea din teatru s-a oprit total. Publicul nu a observat această schimbare, deoarece am continuat să publicăm spectacole online în mod regulat. Din 15 mai, vom reporni gradual activitatea în Teatrul Szigligeti, cu respectarea normelor de igienă care se impun. Fiecare departament va primi sarcini bine definite. Spre exemplu, reluăm și repetițiile. Prioritatea noastră este să ne pregătim pentru momentul în care deciziile autorităților competente ne vor permite să primim din nou publicul în teatru, în cele mai bune condiții posibile.

 

R: Care sunt prioritățile în această perioadă?

 

C. K: Ca întotdeauna, punem accent pe protecția angajaților și menținerea legăturii cu publicul nostru. Este o perioadă extrem de dificilă pentru toți, însă  avem încredere că, și în aceste condiții, este nevoie de gesturi și experiențe care ne leagă și întăresc comunitatea noastră. Tocmai din acest motiv, ne simțim obligați să le mulțumim membrilor publicului nostru pentru că sunt alături de noi și acum. Am făcut o promisiune spectatorilor fideli și abonaților încă la începutul stagiunii și, chiar dacă, în momentul de față, nu ne putem întâlni personal, vom încerca să o onorăm, în măsura posibilităților.

 

R: La ce vă gândiți, concret?

 

C.K: Împreună cu angajații și partenerii noștri, lucrăm la lansarea unei platforme online în perioada imediat următoare, unde abonații, folosind codul unic pe care îl găsesc pe abonament, vor putea urmări înregistrările spectacolelor care nu au mai putut fi jucate din cauza măsurilor de restricție. Posesorii de abonamente reprezintă o categorie deosebit de importantă pentru noi, de aceea dorim să menținem interesul lor în acest fel. Suntem conștienți că această metodă nu substituie magia spectacolelor trăite la teatru, totuși, încurajăm publicul nostru să profite de această posibilitate. Totodată, menționăm că iubitorii de teatru care nu posedă abonament vor putea cumpăra bilet la un preț modic la aceste spectacole online, oferind susținere în acest fel trupelor noastre care pierd o parte semnificativă din venit în această perioadă. Invităm și publicul nostru vorbitor de limba română să urmărească spectacolul „Familia Schroffenstein” pe care îl vom pune la dispoziție supratitrat în română.

 

R: Pe care platforme vor fi disponibile spectacolele?

 

C.K: Aceste înregistrări vor fi accesibile pe o perioadă determinată pe site-ul Eventim.ro, care operează și platforma noastră de vânzare de bilete online. Lansăm o amplă campanie de informare despre această acțiune, accesul la transmisiuni și achiziționarea biletelor online. Campania se intitulează „Loja acasă”, și o veți putea urmăi pe pagina www.szigligeti.ro, dar și pe paginile social media ale trupelor Teatrului Szigligeti. Totodată, în săptămânile ce urmează, colegii noștri vor căuta toți spectatorii posesori de abonamente individuale sau de grup (adulți), și le vor furniza toate informațiile care îi privesc. Sper să se alăture campaniei de susținere și persoane care nu mai locuiesc în Oradea, dar au amintiri plăcute legate de teatrul nostru, sau cei care, din cauza distanței geografice, nu au posibilitatea să vină personal la noi, dar sunt interesați de activitatea teatrului nostru care tocmai în acest an va împlini 120 de ani de la înființare.

 

R: Ce spectacole programați în luna mai și cum au fost alese?

 

C.K: În prima fază, am luat legătura cu dascălii și instituțiile școlare care coordonează grupurile de abonați din clasele elementare. S-au bucurat enorm de posibilitate, și doresc să participe, fiindcă vizionarea spectacolelor va fi o metodă de a face învățământul online mai atractiv. Între 20 și 23 mai, vom publica două spectacole de teatru de păpuși ale Trupei Lilliput - „János viteazul” și „Galoșul fermecat”. Ambele figurează în abonamentul pentru elevii din ciclul primar denumit „Tabéry Géza”, așadar, ei vor putea să le urmărească gratuit. Cei care doresc să ne sprijine pot cumpăra un bilet la prețul simbolic de 6 lei la spectacolele pentru copii. Ansamblul Nagyvárad va pune la dispoziție spectacolele „Grădina de aur” și „Când ciobanul...” în două perioade, între 27-30 mai și 3-6 iunie, biletele pentru susținătorii teatrului vor avea prețul de 11 lei. Spectacolul „Familia Schroffenstein” al Trupei Szigligeti va fi publicat tot în perioadele 27-30 mai și 3-6 iunie, la prețul de 16 lei. La acesta din urmă, înregistrarea spectacolului va fi publicată cu subtitrare în limba română.