Dennis Deletant, din nou la Oradea - Conferință și lansare de carte la Muzeul Țării Crișurilor
Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor de pe strada Armatei Române, va găzdui joi, 5 septembrie, conferința „Semnificația loviturii de stat de la 23 august 1944”, susținută de Dennis Deletant și lansarea cărții „România 1916-1941. O istorie politică” a aceluiași prestigios profesor universitar.
Conferința „Semnificația loviturii de stat de la 23 august 1944”, susținută de prof. univ. dr. Dennis Deletant, University College din Londra va fi moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.
Conferința va fi urmată de lansarea cărții „România 1916-1941. O istorie politică”, a lui Dennis Deletant, apărută la Editura Humanitas, București, 2024.
Evenimentul încheie programul cultural estival „Tipografiei de idei”, ediția a II-a și va avea loc joi, 5 septembrie, de la ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).
Dennis Deletant, invitat pentru a doua oară la Muzeul Țării Crișurilor, este un renumit istoric și specialist britanic în studii românești, în special în perioada comunistă, fiind cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la înțelegerea istoriei și politicii României. Deletant a studiat la Universitatea din Londra, fiind profesor de studii românești la School of Slavonic and East European Studies (SSEES), parte a University College London (UCL).
Cercetările sale s-au concentrat pe regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, perioadă pe care a analizat-o în detaliu în numeroasele sale lucrări. Deletant este autorul mai multor cărți despre România, inclusiv „Ceaușescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965-1989”, unde explorează mecanismele de represiune ale Securității, serviciul secret al regimului Ceaușescu și „Romania under Communism: Paradox and Degeneration”, o analiză comprehensivă a decăderii sociale și economice sub comunism.
Deletant a avut o relație apropiată cu România, petrecând mult timp aici atât înainte, cât și după Revoluția din 1989. A fost martor al schimbărilor politice și sociale semnificative din țară și a fost implicat activ în promovarea unei înțelegeri mai clare a istoriei contemporane a României în Marea Britanie și pe plan internațional.
Pe lângă activitatea sa academică, Dennis Deletant a contribuit la construirea unui pod cultural între Marea Britanie și România, fiind implicat în diverse proiecte educaționale și culturale. A fost, de asemenea, consultant pentru diverse organizații internaționale privind problemele legate de securitate și drepturile omului în Europa de Est.
Datorită muncii sale neobosite și a dedicării sale în studierea istoriei României, Dennis Deletant este considerat unul dintre cei mai importanți experți occidentali în ceea ce privește istoria recentă a României și impactul comunismului în Europa de Est. În volumul „România 1916-1941. O istorie politică” sunt reproduse patru documente extrem de valoroase: un raport al spionajului britanic cu privire la situația din Basarabia, din februarie 1918; o descriere a Basarabiei din perspectiva unui ofițer britanic, începând cu 1934; extrase din însemnările corespondentului „The Times” în România din 1928 până în 1940 și un memoriu inestimabil despre politica externă a României în perioada interbelică, redactat de Iuliu Maniu și transmis guvernului britanic în aprilie 1942.
Într-o epocă în care confruntarea cu un trecut încă neelucidat și neînțeles pe deplin devine tot mai greu de evitat, sinteza actuală și lucidă a lui Dennis Deletant este cu atât mai necesară.
Intrarea la eveniment este liberă în limita a 150 de locuri.
Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal împreună cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Editura Humanitas, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Hotel Continental, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și Autogrand Oradea - Skoda (partener de mobilitate).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.