O serie de creaţii plastice realizate de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani au fost vernisate ieri, 2 iulie, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor. Expoziţia se deschide pentru public astăzi, 3 iulie, şi poate fi vizitată până în data de 12 iulie.

Expoziţia reprezintă etapa finală a concursului de creativitate plastică organizat de muzeu în parteneriat cu Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

Vernisajul a cuprins şi premierea copiilor care au ales să creeze artă plastică în perioada izolării impuse de pandemia Covid, lucrări care au avut ca temă Oul de Paşte.
Cei care nu au putut fi prezenţi la vernisaj, îşi primesc premiile prin poştă.
Lucrările trimise de copii au fost jurizate de conf. univ. dr. Teofil Știop, directorul Departamentului de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte din Oradea şi muzeografii Milena Pop şi Cornel Abrudan, de la Secţia de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor. Compozițiile, trimise de copii şi expuse începând de astăzi, au fost realizate pe suport de hârtie A4 sau A3, în tehnici ca acuarelă, tempera, guașă, tuș, creion, colaj sau grafică digitală.

Prezentă la vernisaj, Milena Pop a ţinut să sublinieze atât creativitatea şi iscusinţa micilor artişti, cât şi varietatea de tehnici în care aceştia au lucrat. Aprecieri au venit şi din partea directorului Muzeului Ţării Crişurilor „Desenele din această expoziţie, dacă ne vor fi lăsate nouă, le vom păstra şi vor deveni piese de muzeu”, a spus Aurel Chiriac.
Alături de diplome, premianţii au fost răsplătiţi cu rechizite pentru pictură.

Concursul Oul de Paşte s-a desfășurat în perioada 10 - 27 aprilie 2020 și a avut 59 de participanți: 11 la categoria de vârstă 5-6 ani, 16 la categoria de vârstă 7-10 ani și 32 la categoria de vârstă 11-14 ani. Având în vedere interesul special arătat față de acest concurs din partea elevilor de la Școala Gimnazială nr. 2, localitatea 2 Mai, județul Constanța, juriul a luat în considerare și lucrările provenite din alte județe. Dintre aceşti copii, în urma jurizării, nouă copii au primit premiile I, II, III, 26 au luat mențiuni, iar restul diplome de participare. Scopul concursului de creaţie a fost acela  de a evidenția viziunea participanților asupra celei mai importante sărbători creștine de peste an.