La inițiativa celor din Asociația „Bihorenii din Banat”, Muzeul Municipal Beiuș a organizat o expoziție itinerantă care cuprinde 120 de obiecte cu specific etnografic (port tradițional, textile, ceramică, obiecte de interior).

 

După cum declara muzeograful Cristian-Remus Țoța, organizarea expoziției a fost posibilă în condițiile intrării în renovare a clădirii care adăpostește muzeul beiușean. Interlocutorul nostru a mai precizat că vernisajul expoziției a avut loc pe 3 octombrie 2024, la Muzeul Banatului, prima escală a exponatelor care reliefează aspecte din traiul cotidian al locuitorilor Bihorului tradițional.

Din 16 ianuarie, expoziția a putut fi admirată la Universitatea de Vest din Timișoara, celebrul cojoc binșenesc și celelalte piese muzeale fiind amplasate chiar în fața aulei renumitului așezământ de învățământ superior românesc, iar din 4 februarie, timp de o lună, de exponatele aduse din Bihor se bucură vizitatorii Muzeului Etnografic și de Istorie din Ciacova. Muzeograful Cristian-Remus Țoța a subliniat că trimiterea expoziție la Ciacova este justificată de caracteristicile demografice ale orașului. După emigrarea populației germane din localitate, o mare parte dintre cei care au luat locul șvabilor provine din Bihor, mai ales de pe valea Crișului Negru, inclusiv actualul primar trăgându-se dintr-o familie cu origini bihorene.

De altfel, după cum relatam la sfârșitul anului trecut, aceasta nu este singura vizită culturală pe care beiușenii au făcut-o recent în sud-vestul țării: pe 18 decembrie, la invitația Asociației „Bihorenii din Banat”, Ansamblul folcloric „Izvorașul”, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, însoțit de profesoarele Gabriela Briscan și Anamaria-Ioana Herman, a colindat la Mitropolia Banatului, Consiliul Județean Timiș, Facultatea de Arte și Design și în cadrul Târgului de Crăciun organizat în urbea de pe Bega.