Timpul a trecut, înaintăm în vârstă, dar unii dintre noi dorim să trăim, să fim utili și să ne implicăm în diferite evenimente, pentru că, astfel, ne încărcăm cu noi bucurii, și cu dorința de a lasă o urmă a existenței și trecerii noastre prin această viață.

 

Scurgerea timpului, de la naștere spre maturizare și îmbătrânire, este starea normală a parcursului unei vieți. Prin adăugarea anilor, am devenit mai mari, mai puternici, mai maturi, am câștigat exepriență, am devenit mai înțelepți, mai  cumpătați, mai diplomați și mai înțelegători.

Cu multă dragoste și bunătate, oferim celor din preajma noastră, în special copiilor și nepoților, ocrotire și sfaturi bune, pentru a-i îndruma și a le urmări pașii spre împlinirea și realizarea profesională.

Expoziția, intitulată „Bunici, vă datorăm respect și multă iubire”, deschisă până în 30 august la Muzeul Orașului Oradea, reunește pe simeze lucrările generațiilor care au dorit să ofere bunicilor și străbunicilor un gând de mulțumire și o felicitare pentru vârsta înaintată pe care o trăiesc cu demnitate, prin respectul și dragostea oferită de copii, nepoți și strănepoți.

Proiectul „Bunicii”, inclus în planul Uniunii Județene a Pensionarilor – Bihor, prin obiectivul „Cetățeni activi la puterea a treia”, a fost prezentat de ing. Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea. În deschiderea expoziției a vorbit muzeograf, dr. Diana Iancu.  Cu un pofesionalism desăvârșit, prof. Emilia Mierluțiu a trecut în revistă lucrările expuse, constatând că: „Arta este abilitatea de a face imposibilul - posibil, invizibilul – vizibil, prin structurile „secrete” ale armoniei, echilibrului, ale ritmului sau ale haosului aparent, lucrări care oglindesc personalitatea, temperamentul, creativitatea fiecărui artist din generații diferite”.

Expoziția prezintă lucrări realizate prin tehnici diferite: grafică, pictură, piese decorative aplicate, goblenuri, obiecte de ceramică, toate acestea fiind un mijloc de transpunere în formă materială a gândurilor și sentimentelor creatorilor de artă, realizate de artişti plastici, membrii Galeriei „Tibor Erno”, pictori amatori, copii din tabăra „Ceata lui Piţigoi, studenți din Facultatea de Arte, elevi ai Liceului de Arte, precum și ceramiştii Asociaţiei „Pro Familia”.

Evenimentul oferă șansa unui dialog între generații, între creatori și vizitatori, prin preluarea experiențelor necesare viitorilor artiști plastici în lucrările lor. În cadrul vernisajului, un grup de copii din Ceata lui Pițigoi a oferit un mic moment artistic prin poeziile recitate de Maria Pașca și Andrei Petruța.

Cuvântul de mulțumire pentru panotarea expoziției a fost rostit de Dumitru Bonchiș, președintele Uniunii Pensionarilor –Bihor, iar în încheiere, Miorița Săteanu, bunică și străbunică fericită, a specificat faptul că, bunicii și străbunicii nu au pretenții prea mari, ceea ce își doresc este doar: „un strop de recunoștință, un vulcan de dragoste, o paletă de culori de zâmbete din  curcubeu, o măngâiere duioasă, ca trecerea și adierea unui zefir, și un braț puternic, care să îi susțină la nevoie și care să le dăruiească o floare, ca simbol al prețuirii...”

Miorița SĂTEANU