În generoasa sală de evenimente din Era Park din Oradea, joi, 7 decembrie, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs regional ,,Colindiţa”, organizat de colectivul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 56 Oradea.  

Acțiunea a făcut parte din proiectul regional ,,Tradiție, moștenire și simțire românească”, proiect aflat în al 9-lea an de existență.

Colindele, mărturie a înțelepciunii populare, un tezaur valoros al culturii și spiritualității românești încărcate de frumusețe, cu un puternic mesaj creștin, de atragere a binelui, belșugului asupra gazdei, așa și noi vrem să păstrăm și să perpetuăm în sufletul curat al copiilor această moștenire inestimabilă: colinda veche românească.

Prin intermediul Festivalului-Concurs ,,Colindița”, dorim să promovăm colindele autentice românești, în prag de sărbătoare, interpretate de vocile minunate ale preşcolarilor,  obiceiurile specifice Sărbătorilor de iarnă, precum și dansurile populare românești.

Concursul a fost organizat pe trei secțiuni: secţiunea I - interpretare de colinde tradiționale românești, secţiunea II - prezentarea unor obiceiuri specifice Sărbătorilor de iarnă, secțiunea III - dansuri populare din diferite zone ale țării. Parteneri în acest proiect sunt: ISJ Bihor, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu” Oradea, Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic” Oradea și Ansamblul Folcloric ,,Crișana”. Alături de acești parteneri, trebuie amintite dăruirea și implicarea întregului colectiv de cadre didactice din marea și generoasa familie a Grădiniței Nr. 56, în mod special ale dnei director, prof. Daniela Lukacs, și ale coordonatoarei de proiect, prof. Ionela Novac.

În juriu au prezidat: prof. dr. Georgeta Bara, inspector educație timpurie al ISJ Bihor, președinte al juriului, prof. Daniela Lukacs, director al Grădiniței Nr. 56 Oradea, profesor și artist Antonela Ferche-Buțiu, de la Școala Populară de Arte ,,Francisc Hubic” Oradea, o prezență permanentă în juriul acestui concurs și o susținătoare a concursului ,,Colindița” și instructorul de dans Adrian Balog, director al Asociației „Ansamblul Folcloric „Crișana”, prieten al Grădiniței 56 și partener nelipsit de la acțiunile pe teme de folclor.

La ediția din acest an a concursului ,,Colindița” s-au înscris 25 de echipe participante, însumând în total un număr de 350 de preșcolari. Au fost colindători de la grădinițele din Oradea și Beiuș, precum și o grupă din Pecica, județul Arad, și una din Satu Mare. S-au acordat patru trofee ,,Colindița” pentru interpretări deosebite, premii II, III, mențiune și premii de participare.

Le mulțumim din suflet tuturor celor prezenți la acest concurs și îi felicităm pentru efortul depus în pregătirea copiilor! Fiecare moment prezentat a fost minunat, unic și special în felul său!

Prof. Ionela NOVAC