Festivalul Flori de Mai - Oradea, capitala internaţională a copiilor
Zeci de copii cu nevoi speciale din România, Turcia, Polonia şi Ungaria au fost prezenţi ieri la Teatrul Arcadia din Oradea, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului "Flori de mai". Copiii s-au întrecut în momente muzicale, teatrale, dans şi decoraţiuni şi au realizat un spectacol amplu şi emoţionant.
"Iubesc primăvara oriunde, dar, dacă aș putea alege, aș întâmpina-o mereu în grădină. Acolo unde înfloresc florile, există și speranță". Acesta a fost motto-ul sub care Centrul Școlar de Educație Incluzivă "Orizont" Oradea a organizat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internațional "Flori de Mai", la Teatrul Arcadia. Copii cu nevoi speciale din România, Turcia, Polonia şi Ungaria au făcut un pas înainte, prin artă, spre integrarea în comunitate. "Prin activitățile propuse în cadrul proiectului "Flori de Mai", a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, am dorit să inițiem și să derulăm activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învăţământul special bihorean, național și internațional, precum și să prezentăm momente artistice de calitate pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice", a spus directorul CSEI Orizont, Angela Maruşca. Evenimentul s-a adresat atât instituţiilor de învăţământ special, cât şi şcolilor de masă care au copii integraţi. Cele trei secţiuni ale festivalului concurs au fost: decoraţiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), muzică/dans şi teatru. Tema a fost "Primăvara, anotimpul bucuriei". Programul artistic pentru fiecare echipă a fost de maximum zece minute, iar lucrările din cadrul secţiunii expoziţie au fost organizate sub forma unui tot unitar. La ediția din acest an au participat 34 de formaţii artistice la secţiunea spectacol, coordonate de 110 cadre didactice din 23 de şcoli, iar la secţiunea expoziție s-au înscris copii din 41 de şcoli, coordonaţi de 241 de cadre didactice.
Un pas înainte
"Prin desfășurarea acestui festival dorim să menţinem o bună relaţie de colaborare cu familiile elevilor şi cu reprezentanţii autorităţilor locale", a mai spus Angela Maruşca. Directorul a atras atenţia asupra impactului pozitiv pe care un astfel de eveniment îl are pentru copiii implicaţi, pentru părinţii lor şi pentru comunitate. "Elevilor din festival le creşte stima de sine şi încrederea în forţele proprii. Trebuie să ţinem cont că au nevoi speciale şi că unii dintre ei nu au mai urcat niciodată pe o scenă. În plus, au ocazia să socializeze şi să-şi facă noi prieteni", a mai spus directorul. Evenimentul a reunit şcoli din Turcia, Polonia, Ungaria, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Arad, Satu Mare, Mediaş, Sibiu, Bacău, Alexandria, Focşani, Breaza, Borşa, Comăneşti, Oradea, Tileagd, Tinca şi Popeşti. Sponsorii evenimentului au fost: S.C. "Trei" G S.R.L., S.C. Farmzoovet SRL, Thomas Baloane, precum şi persoane fizice. Festivalul a fost realizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Bihor, Teatrul Regina Maria, Universitatea din Oradea, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Bihor şi Asociaţia Naţională a Profesorilor Psihopedagogi "Orizont".
Comentarii