Astăzi, de la ora 19.00, orchestra simfonică a Filarmonicii oferă spre audiere trei compoziţii ce se bucură de o popularitate deosebită: poemul simfonic Finlandia (J. Sibelius), Concertul pentru flaut și orchestră în Re major (C. Reineke) şi Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră (L.v. Beethoven).

Aşa cum a explicat maestrul Janko Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii Oradea, spectacolul din această seară se va deschide cu uvertura Finlandia (Jean Sibelius), una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite lucrări ale compozitorului. "Este o lucrare care cucereşte prin coloritul adus de compozitor din Norvegia. În prima parte, prin intermediul muzicii, se ilustrează realitatea dură a anilor 1900, în timp ce în partea a doua regăsim un imn îndrăgit şi fredonat de popor, chiar dacă nu este imnul naţional", a spus Janko Zsolt.

În continuare, orădenii vor audia Concertul pentru flaut și orchestră în Re major, op. 283 de Carl Reinecke (1824-1910). Lucrarea a fost compusă în 1908 și dedicată flautistului Maximilian Schwedler, iar solista invitată în spectacol este Mihaela Anica. "Acest concert este unul dintre favoritele flautiştilor. Este un concert romantic şi, personal, mărturisesc că sunt ataşată de partea a doua a lucrării", a spus Mihaela Anica. "Este un concert care are foarte multe fluctuaţii, un concert care cere multă flexibilitate şi provoacă solistul să-şi schimbe feţele, ca un cameleon", a mai precizat solista.

În ultima parte a spectacolului melomanii vor audia Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. 73 de Ludwig van Beethoven. Concertul este ultimaul din seria celor cinci lucrări beethoveniene scrise în acest gen. Atmosfera lucrării se apropie mult de Simfonia a III-a, nu numai prin tonalitatea Mi bemol major, dar şi prin caracterul său eroic, motiv pentru care a primit pseudonimul Imperial. Solistul invitat în concert este pianistul Horia Maxim. "Imperialul este pentru orice pianist o provocare, o piatră de încercare. Este o lucrare ambivalentă în care solistul este provocat să găsească legătura, echilibrul dintre iubirea faţă de umanitate şi nobleţea cvasiaristocratică", a spus Horia Maxim.

Cei doi artişti invitaţi în spectacolul din această seară nu se află pentru prima dată pe scena Filarmonicii din Oradea, dar pentru prima oară vor urca pe scenă separat, cu lucrări diferite. Invitaţii au mărturisit că în Oradea se simt ca acasă, au apreciat mentalitatea şi buna organizare de care dau dovadă orădenii şi au promis că vor reveni în Oradea în aprilie, dar şi în iulie, cu noi proiecte.