Ielele, Liorele şi Suratele s-au prins în joc
Concursului interdisciplinar de cultură şi civilizaţie organizat ieri a reprezentat o piatră de încercare pentru cele patru echipe înscrise în concurs, fiecare având de elaborat un portofoliu privind prezentarea unui obicei sau a unei tradiţii sau sărbători locale şi evidenţierea specificului său. În elaborarea proiectului de conservare ehipele au trebuit să apeleze la documente istorice, arhive locale, fotografii, obiecte, mărturii etc. „Sunt surprinsă de creativitatea prezentărilor, a materialelor cercetate şi de profunzimea temelor abordate. Documentarea a presupus o cerecetare ştiinţifică, fiind valorificat un obicei mai puţin cunoscut", ne-a declarat inspector Elisaveta Roşu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, membru în comisia de evaluare alături de inspectorul Florin Negruţiu. Toate cele patru echipe înscrise în concurs au putut prezenta un vast material despre semnificaţia dansului Ielelor, al Lioarelor sau Suratelor, respectiv cina din Ajunul Crăciunului. Prima echipă care şi-a susţinut portofoliul a fost cea de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" cu proiectul „Jocul Lioarelor". Jocul Lioarelor reprezintă înfrăţirea până la moarte a tinerelor fete de măritat. Lioara este un dans al dragostei, al unirii tinerelor fete cu feciorii. Programul artistic a fost prezentat de către grupul vocal „Florile primăverii" format din elevele clasei a XI B de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr".
Echipa de la Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Marghita a susţinut proiectul „Ajunul Crăciunului în comunitatea slovacă bihoreană". În Bihor, avem 8.600 de slovaci, ce mai mare comunitate din România. Concurenţii au prezentat obiceiurile din Ajunul Crăciunului, momentul pregătirii bucatelor alese, hrănirea simbolică a animalelor cu usturoi pentru a fi protejate de boli tot anul, respectiv fiecare moment pe care îl presupune ritualul cinei într-o familie de slovaci.
La final, chiar şi membrii juriului au gustat din produsele tradiţionale care se pun pe masă în seara de Ajun.
Un proiect interesant a fost prezentat de echipajul de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", dansul Ielelor şi al Sânzâienelor a reprezentat o abordare modernă. Elementele de coregrafie tradiţională s-au îmbinat perfect cu cele de dans modern.
Ultimul moment a revenit „suratelor" de la CN „Mihai Eminescu" care au realizat un moment artistic în memoria îndrăgitei cântăreţe de muzică populară Florica Ungur. „Prezentăm momentul ieşirii fetelor în lume şi obiceiul prinderii suratelor. Bunica mea, Eugenia, fostă învăţătoare la Sudrigiu mi-a povestit cum fetele de 13-14 ani ies în lume şi se prind surate. În ziua de Paşte, în curtea Bisericii, în faţa întregului sat ele îşi spun jurământul, unei alteia", ne-a declarat Oana Pelea, una dintre surate. Proiectul presupune şi realizarea unei tabere de vară împreună cu elevii de la Beiuş, despre obiceiurile şi viaţa cotidiană din Ţara Beiuşului.
Echipa câştigătoare a fost cea de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", care în luna mai va participa la faza naţională a concursului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.