Cunoscut publicului orădean prin colaborările avute de-a lungul timpului, maestrul Tiberiu Soare revine în orașul de pe Crișul Repede, pentru a dirija două lucrări de mare popularitate.

Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, a prezentat, ieri, într-o conferință de presă, programul și invitații concertului simfonic ce va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartók”.

Prima lucrare este Uvertura Leonora, nr. 3, de Ludwig van Beethoven. Fidelio este singura operă pe care Beethoven a scris-o, inspirată de o melodramă franceză (Bouilly) a epocii revoluţionare. Compozitorul a scris patru uverturi pentru această operă: ultima, numită Fidelio, precede în mod obişnuit reprezentarea dramei. Dintre celelalte trei, cea mai izbutită este Leonora nr. 3, o magistrală sintetizare simfonică a acţiunii. În a doua parte a programului, figurează celebra suită simfonică compusă de Nikolai Rimski-Korsakov, Şeherezada (1888), o compoziţie de mare respiraţie, care fascinează atât prin măiestria orchestraţiei strălucite realizată de marele maestru rus, cât şi prin transpunerea romantică în muzică a povestirilor Orientului atât de exotic pentru sufletul european.

În concertul din această seară, garanția unei interpretări de clasă a părților solistice pentru vioară va fi asigurată de concert-maestrul Filarmonicii orădene, Nagy Kálmán.

Dirijorul invitat, Tiberiu Soare, își desfășoară activitatea din anul 1999, fiind unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului.

„Ne aflăm în Anul Beethoven și nu cred că alt compozitor putea să aibă un an aniversar atât de tumultuos și cu atât de multe probleme. Suntem dominați de indeterminare, de un climat de nisipuri mișcătoare. Putem să ne sistăm activitatea, cum s-a întâmplat la diverse instituții, putem să ne sistăm activitatea de pe o zi pe alta, cu bilete vândute și cu oameni pe care îi așteptam în sala de concert. Sper, din tot sufletul, să nu mai fie cazul nicăieri de așa ceva și ca măsurile luate de autorități să fie puțin mai previzibile”, a spus maestrul Tiberiu Soare la conferința de presă. 

Dirijorul a salutat inițiativa Filarmonicii de a ține aprinsă această flacără a culturii, din ce în ce mai firavă.

„Sunt foarte fericit să văd că Filarmonica orădeană ține aprinsă flacăra, din ce în ce mai plăpândă, a culturii înalte, a artei de calitate. Din păcate, așa cum putem vedea peste tot în lume, situația devine din ce în ce mai gravă... Din fericire, la Oradea se dau concerte, iar lumea este așteptată în sală, respectându-se cu strictețe toate măsurile. Vrem să avem grijă de spectatorii noștri, vrem să avem grijă de noi, însă, în același timp, ne dorim ca rezultatul muncii noastre să ajungă la destinatar, la public. Transmisiile în live streaming sunt o soluție pe termen scurt, dar în niciun caz nu reprezintă un substitut ideal pentru activitatea adevărată de concerte și spectacole. La fel cum școala se face la școală, la fel și arta se face în templele dedicate artei, și anume în sălile de concerte și de spectacol”, a subliniat Tiberiu Soare.

Dirijorul le-a mărturisit jurnaliștilor că se simte la Oradea ca acasă.

„E o reală plăcere de fiecare dată când vin aici. Mă simt extraordinar cu acest colectiv, care este unul dinamic, solicitant în timpul repetițiilor, și asta este foarte bine, pentru că se creează o efervescență de lucru. Niciodată nu-mi amintesc să fi fost vreo atmosferă plată, monotonă, la repetițiile cu Filarmonica orădeană. Întotdeauna a fost vorba de investire de energie, și asta e foarte bine, pentru că toate lucrurile pe care le facem la repetiții și toată această atmosferă, benefică pentru muzică, duc, de cele mai multe ori, la concerte foarte reușite”, a conchis dirijorul.

Tiberiu Soare a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia dirijat şi secţia interpretare instrumentală. S-a perfecţionat cu dirijorii Horia Andreescu, Alain Paris şi Adrian Sunshine. În anul 2018, obține titlul de doctor în muzică, prezentând teza „Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, avându-l ca îndrumător pe prof. univ. dr. H.C. Dan Dediu. În prezent, este conf. univ. dr. al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagodie Muzicală, catedra Dirijat de orchestră. Din 1999, dirijează orchestrele filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară, realizând turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia. Ca dirijor al Orchestrei Naţionale Radio, a realizat numeroase concerte şi înregistrări. A desfăşurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (2005-2013), în calitate de coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (2007-2008). Între 2012 și 2015, a fost dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În prezent, Tiberiu Soare este dirijor al Operei Naționale București, iar începând din anul 2020, artistul ocupă și funcția de dirijor principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu.