„Emoții pianistice” este titlul evenimentului muzical care va avea loc astăzi, 1 februarie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.

 

Luna februarie debutează la filarmonica orădeană cu un concert care plasează în prim-plan pianul, instrumentul pe care îl studiază astăzi cei mai mulți copii, aflându-se la concurență apropiată cu vioara. Însă, dintre toți muzicienii mici și mari, doar câțiva ating succesul scenelor mari de concert și devin virtuozi ai clapelor.

Pianista serii

Adriana Paler este unul dintre artiștii care au ajuns să stăpânească clapele cu atât de multă virtuozitate, încât este invitată frecvent pe marile scene internaționale. În concertul de astăzi, 1 februarie, pianista va concerta alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea și dirijorul Cristian Oroșanu, amândoi fiind unii dintre cei mai iubiți invitați ai instituției orădene. Programul este unul care creează imagini colorate, amestecate, și sonorități ample: din creația compozitorului rus, Modest Mussorgsky: „Tablouri dintr-o expoziție”și poemul simfonic „O noapte pe muntele pleșuv”, iar din creația lui Maurice Ravel: Suita „Ma mère l'Oye”.

Adriana Paler provine din Transilvania, însă și-a definitivat studiile în capitala mondială a muzicii, Viena. Prezența ei fascinantă pe scenă, pasiunea, profunzimea artistică și sunetul strălucitor i-au adus 27 de premii pianistice și au încântat publicul și criticii din întreaga lume. La Universitatea de Muzică și Arte frumoase din Viena și-a primit masterul în interpretarea pianistică în 2007 și diploma de pedagogie cu distincție în 2018, sub îndrumarea unor mentori precum: Noel Flores, Inci Häusler, Alexis Weissenberg, Oxana Yablonskaja și Elisabeta Leonskaja. Ca profesoară de pian la Institutul pentru Pian de Concert al Universității de Muzică din Viena, membru al juriului la concursuri de pian sau ca lector la Academia de pian Eilat din Israel, Adriana Paler este o prezență sensibilă, motivantă și foarte apreciată. Adriana a susținut concerte și recitaluri în România, Austria, Ungaria, Germania, Italia, Franța, Anglia, Cuba, Spania, Croația, Elveția, Portugalia, Luxemburg, iar, cel mai recent, în Duminica Paștelui 2022, un recital solo în Ierusalim.

Dirijorul invitat

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi: Orchestra Națională Radio București, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atât pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. În present, este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov. Drumurile lui Cristian Oroşanu au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor “George Enescu” din București, “Moldova” din Iași sau “Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg.Mureș sau Porto, au îmbogățit o atitudine de implicare intensă, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau DSO Berlin. Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară. Îi plac proiectele care ies din modelele clasice: în 2022 crează Internațional Fair Conducting Competition, un proiect original în care câștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.