Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria, anunță premiera spectacolului LUX scris și regizat de către Gabriel Sandu.  Evenimentul face parte din proiectul „(a)LIVE”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Prima reprezentație va avea loc în 1 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia. Următoarele reprezentații sunt programate pentru 2, 5 și 6 noiembrie.

LUX este un spectacol care abordează conceptul de pierdere în diferite forme. Pierderea inocenței, pierderea unei prietenii, pierderea unui om drag - pierderea la nivel simbolic și pierderea la nivel concret. Integrând patru povești distincte, unite de dorința de a provoca o schimbare în bine în lume, spectacolul pornește de la o documentare a evenimentelor cotidiene și propune o explorare performativă originală a efectelor pe care acestea le au la nivel individual.

Cele patru personaje acționează conform cu propriul sistem de gândire, conturând astfel câte o tipologie pentru fiecare dintre ele: victima care are constant nevoie ca ceilalți să intervină și să o salveze din propria viață; people pleaser-ul care își pune propriile nevoi pe ultimul loc încercând să-i mulțumească mai întâi pe ceilalți; dependentul, o persoană naivă, care se simte în largul ei doar când e protejată de grup și salvatorul, o personalitate puternică în exterior, care a reușit să-și mascheze fricile punându-se pe sine într-o poziție de control.

Spectacolul propune o incursiune onirică în viețile a patru personaje aparte, aduse împreună de circumstanțe speciale în care acestea își pot releva adevăratul sine. Plecând de la premiza că pandemia, războiul, criza iminentă economică generează schimbări masive în noi, spectacolul urmărește acea doză de echilibru de care avem nevoie pentru a putea merge mai departe, spune regizorul spectacolului.

Textul, regia și conceptul scenografic sunt realizate de către Gabriel Sandu, un artist multidisciplinar de teatru și film (regizor și scenarist), pasionat de genul docu-fiction, care se folosește adesea de instrumentele jurnalismului de investigație pentru a documenta temele creațiilor sale, apelând ulterior la ficțiune pentru a explora noi dimensiuni performative.

„În demersul cercetării artistice, prin universul vizual pe care îl propunem ne-am dorit să ne îndepărtăm de la lucrurile pe care le vedem zilnic la știri, dar în același timp și să ținem cont de ele, deoarece ceea ce vedem în spectacol sunt lucruri trigger-uite de realitatea cotidiană, iar personajele ajung să aibă mărturisirile pe care le au, pornind de la ceea ce ele experimentează”, a transmis Gabriel Sandu.
Coregrafia spectacolului este semnată de Ruxandra Bobleagă,  absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, Facultatea de Teatru - Artă coregrafică.

„Conceptul spectacolului propune ca personaje tipologii compuse din două caracteristici ale omului, ambele bine evidențiate: conştientul (partea umană) și inconștientul, instinctualul (partea animală), lucru care face ca jocul actorului să fie unul complex din punctul de vedere al limbajului său corporal”, spune coregrafa.

Echipa de creație este completată de Răzvan Chendrean, care semnează decorul și costumele, Miruna Croitoru care realizează video design-ul; muzica este creată de Eugen Neluțescu, iar coordonarea muzicală de Oana Pușcatu.

Din distribuție fac parte actorii Carina Bunea, Anda Tămășanu, Giorgiana Coman și Eugen Neag, actori ai Teatrului Regina Maria.

Spectacolul face parte din proiectul „a(live)”, cofinanțat de AFCN (Asociația Fondului Cultural Național).

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare, printr-un un e-mail pe adresa organizare.trm@gmail.com sau începând cu o oră înainte de spectacol de la Sala Arcadia, în limita locurilor disponibile.

Mai multe informații despre echipă și spectacol şi proiect se regăsesc pe pagina de Facebook alive: www.facebook.com/alivefitoproject.