Festivalul Medieval revine vara aceasta cu o nouă ediție, mai eroică, mai spectaculoasă, mai epică. În perioada 5-7 iulie, peste 600 sute de cavaleri, luptători și personaje medievale din nouă țări, turniruri călare cu lance balsa, competiții internaționale, spectacole cu foc, concerte live, meșteșuguri și tradiții, jonglerii cu foc, într-o ediție mai dinamică și mai antrenantă ca niciodată.

 

În premieră, anul acesta, Festivalul va găzdui Campionatul Internațional de „TAP-Fight”, etapa din România. TAP-fight este un sport de contact cu bază istorică, în cadrul căruia se folosesc arme, echipamente, armuri și unelte din diferite perioade istorice, cu scopul de a lovi o suprafață de contact a adversarului. Înscrierile pentru campionat sunt deja deschise pe internet.

Tot ca și noutate, la Festivalul Medieval Oradea se vor desfășura anul acesta turniruri cu lance balsa, care presupun participarea un număr mai mare de competitori și un tip de lance specială, exclusivistă, proiectată să crape la impact. Această competiție aduce la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și, în premieră, din România.

Așa cum ne-am obișnuit, spectaculoasele armuri medievale, cântărind în jur de 40 de kilograme, vor fi purtate de către concurenți în timpul turnirurilor. Caii, antrenați special pentru aceste confruntări, vor fi partenerii de nădejde ai cavalerilor, iar lăncile balsa vor juca un rol decisiv în impresionantele dueluri.

 

Ceremonia de deschidere

Festivalul Medieval Oradea va fi deschis oficial în data de 4 iulie, într-o manieră grandioasă, cu o ceremonie care include parada coifurilor și a cavalerilor, paradă de modă, muzică medievală și spectacol cu spadasini.

Arena de lupte va fi animată timp de trei zile cu antrenamente călare, jocuri regale ale caselor nobiliare, competiții nobiliare și jocuri vânătorești și bineînțeles cu turniruri spectaculoase, bătălii de noapte și luptele din cadrul campionatului internațional de TAP-fight.

Programul pentru cei mici este unul bogat în activități tematice interesante. Aceștia se vor putea iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie și pielărie. În zona dedicată copiilor din Șanțul Cetății, vor avea loc zilnic concerte de muzică medievală, teatru de păpuși, tournament cavaleresc pentru copii, dans și magie. Programul include și artiști levitatori, povești medievale și dresură de păsări de pradă.

O altă noutate a acestei ediții este Taverna Medievală, care va fi amenajată în zona taberelor medievale. Aici, publicul va avea ocazia de a face o călătorie cât se poate de autentică în vremuri medievale, cu ajutorul personajelor medievale care vor cuceri zona, a concursurilor tematice, jongleriilor, concertelor de muzică medievală, dar și a spectacolelor cu foc.

De asemenea, aici se va servi mâncare medievală tip gustare. Locurile vor fi limitate în funcție de numărul de bănci și mese disponibile.

În curtea interioară a Cetății, comercianții iscusiți își vor întinde tarabele și vor aștepta cu nerăbdare să-i întâmpine pe vizitatori. Aceștia vor oferi preparate gustoase la food truck-uri. Tot aici, artizani talentați își vor expune articolele lucrate manual, îmbrăcăminte tradițională și alte obiecte cu iz medieval. Pe Aleea Meșteșugarilor din Șanțul Cetății, vizitatorii vor găsi o turnătorie de bronz, meșteri fierari, tâmplari, pielar, olar, țesători și, în premieră la Festivalul Medieval Oradea, un maestru sticlar, un atelier de făcut monede și un atelier de scrib medieval.

 

Spectacol cu foc în premieră

Anul acesta, programul de la scena principală aduce concerte și DJ seturi, dar și un spectacol cu acrobații, dans și efecte pirotehnice, în premieră. Acesta va fi oferit de trupa The Fuel Girls din Marea Britanie, vineri seara, de la ora 22.00. Tot la scena principală ne vom întâlni anul acesta cu Grimus, Elektro Instinct, Subcarpați, Radu Almășan, DJ Lektronikumuz și Duo acustic - Dafina.

Festivalul Medieval Oradea este organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea.