Unul dintre cei mai mari dirijori şi violonişti ai lumii, Leon Spierer, va urca joi pe scena Filarmonicii de Stat, în ultimul concert din cadrul Festivalului Primăverii. Cu o carieră excepţională confirmată pe marile scene din Europa, Asia sau America de Sud, Leon Spierer a acceptat invitaţia de a susţine, în calitate de dirijor, primul concert din România, la Oradea.

Ultimul concert din cadrul Festivalului Primăverii aduce în faţa melomanilor orădeni solişti niponi celebri, sub bagheta maestrului Leon Spierer. Orădenii vor asculta "Concert nr. 5 pentru pian și orchestră în Re major, K.175", de W. A. Mozart,  F. Mendelssohn-Bartholdy: Concert pentru vioară și orchestră în Mi minor, op. 64 şi L. v. Beethoven: "Simfonia a VII-a în La major", op. 92. Soliste sunt Kyoko Tagawa (pian) şi Haruko Iwabuchi (vioară). Prezent în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, maestrul Leon Spierer s-a arătat încântat de România, de Oradea şi de colaborarea cu orchestra Filarmonicii. "Am venit la Oradea pentru că am fost invitat. Am venit cu aceeaşi deschidere cu care aş fi mers în orice mare oraş din lume", a spus dirijorul. "La Oradea mă simt ca într-o vacanţă. Este un oraş calm, oamenii sunt calzi şi asta este foarte important pentru un muzician care călătoreşte foarte mult", a mai spus Spierer. "Azi (n.r. - marţi) m-am întâlnit prima dată cu orchestra. Suntem pe aceeaşi lungime de undă. Mie îmi place să cânt împreună cu orchestra, nu să o conduc. După 90 de minute de repetiţie, daca ar fi trebuit să susţinem concertul, ar fi părut posibil", crede dirijorul. Deşi se află prima dată în ţara noastră, Spierer spune că prima întâlnire cu un român a avut-o în anul 1959. Şi acel român a fost George Enescu. "Am avut onoarea de a-l întâlni pe George Enescu în 1959, la Paris. L-am privit în timp ce-şi preda lecţia", îşi aminteşte muzicianul. Cincinzeci de ani mai târziu, îl cunoaşte pe dirijorul Ciprian Marinescu, în Japonia şi, la invitaţia lui, Spierer decide să participe în anul 2014 la "Festivalul Primăverii" din Oradea.

Biografia unei legende

Născut în Berlin, într-o familie cu certe tradiţii muzicale, Leon Spierer a început studiul viorii după  ce familia sa migrează din Luxemburg în Argentina, în dificilii ani `30. Violonist emblematic şi unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, Leon Spierer şi-a câştigat recunoaşterea universală între anii 1963-1993 ca prim concert maestru al Berliner Philharmoniker Orkester sub Hebert von Karajan şi prin activitatea ta solistică în Europa, pe continentul sud-american şi în Extremul Orient, în memorabile cooperări cu dirijori ca Hebert von Karajan, Sir John Barbirolli, Kurt Masur sau Lorin Maazel. Înregistrările făcute în acei ani au devenit emblematice pentru generaţii întregi de violonişti. În 1969 Leon Spierer a primit Distincţia Criticilor de Muzică Germani pentru versatilitatea interpretării diferitelor stiluri muzicale, iar, mai târziu, activităţile sale profesionale s-au diversificat, devenind profesor al Royal Scottish Academy of Music and Drama, director artistic al Giovanne Sinfoniettta Italiana in Vicenza,  dirijor permanent invitat al Orquesta Sinfonica de Mineria, în capitala Mexicului şi membru al juriilor de concursuri internaţionale ARD, J. Joachim, H. Szering şi C. Nielsen. După pensionarea sa de la Orchestra Filarmonică din Berlin, Leon Spierer are o intensă activitate muzicală în Japonia, ca profesor de vioară şi dirijor de orchestră.