Întâlnirile Familia - Liviu Stănescu, „Am fost la capătul lumii”
Astăzi, 8 noiembrie, de la ora 17.00, la Sinagoga Neologă Sion, va avea loc un eveniment cultural poliedric, avându-l în prim-plan pe Liviu Stănescu.
Revista de cultură Familia, Oradea Heritage și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, împreună cu Asociația Forumul Bihorean și Librăriile Humanitas Oradea, organizează astăzi, 8 noiembrie, de la ora 17.00, la Sinagoga Neologă Sion, un eveniment cultural, avându-l în prim-plan pe Liviu Stănescu. Se vor îmbina o conferință-dialog (amfitrioni – Mircea Pricăjan și Miron Beteg), lansarea cărții acestuia, „Am fost la capătul lumii”, publicată de Editura Humanitas în 2023, vernisarea unei expoziții de fotografii purtând același titlu ca volumul, precum și prezentarea numărului 10 din Revista Familia, număr ilustrat cu fotografii realizate tot de Liviu Stănescu.
Cum programul de întâlniri și conferințe organizat de Revista Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a avut până acum invitați doar dintr-o anumită parte a vieții culturale – prozatori, eseiști, istorici – de această dată, publicul orădean va avea prilejul să cunoască un personaj oarecum atipic în peisajul cultural românesc. Liviu Stănescu este pasionat de drumurile umblate, dar mai ales de cele neumblate, de fotografie și de scris. În 1992, a deschis primul restaurant indian din România, iar în 1995 – primul club de muzică rock live din țară. A urmat un restaurant marocan și în 1998 – cea mai mare terasă din București care găzduia concerte live. S‑a oprit apoi la o companie de închiriere de echipamente profesionale de sunet, lumini și scenotehnică. Noul job l‑a purtat prin țară alături de marile trupe rock ale momentului, în turneele lor. A călătorit de‑a lungul și de‑a latul pământului: 112 țări i‑au deschis larg porțile până acum, dar mai are o mulțime de uși la care urmează să bată. A fost, printre altele, la Ushuaia, Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paștelui, Insulele Galapagos și la Polul Sud. În călătoriile lui, a trăit marele cutremur din Nepal, de 8,1 grade pe scara Richter, pe cel din India, de doar 7,4 grade, și prima zi a războiului civil din Kenia; s‑a îmbolnăvit de febră tifoidă în Iran și doar șansa l‑a ajutat să scape teafăr. Multe dintre aceste aventuri se regăsesc în paginile volumului „Am fost la capătul lumii” (Humanitas, 2023).
Liviu Stănescu este un excelent fotograf, expoziția pe care o va vernisa astăzi, 8 noiembrie, la Sinagoga Neologă Sion, cu prilejul prezenței la Oradea, fiind găzduită timp de două luni și de Muzeul Național de Artă din Timișoara, în paralel cu Expoziția Brâncuși, un scriitor cu totul aparte precum și un povestitor care, cu siguranță, după ce a călătorit prin mai bine de 100 de țări, va fascina audiența orădeană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.