Melomanii orădeni sunt invitaţi să sărbătorească Dragobetele, alături de Filarmonica de Stat, printr-un concert, intitulat „Muzica iubirii”, ce va avea loc joi, 24 februarie, de la ora 19.00, în frumoasa sală Enescu-Bartok.

Aripile iubirii vor aduce cu ele muzica ultimelor două secole, amintind lucrări dintre cele mai diverse de la creația de operă, până la sonoritățile moderne ale vibrafonului. Maestrul Romeo Rîmbu va fi cel care va împărtăși iubirea prin muzică, fiind completat de orchestră și de soliștii serii: Sorin Petrescu - pian, Doru Roman - vibrafon, xilofon și percuție, Ancuța Pop - soprană și Gavril Țărmure - horitor, țâpuritor.

În deschiderea concertului, orchestra va servi publicului elixirul dragostei, prin uvertura operei cu același nume. Gaetano Donizetti a găsit rețeta acestei licori și a compus opera Elixirul dragostei în prima jumătate a secolului XIX. Aceasta a ocupat primul loc în repertoriile teatrelor din Italia pentru un deceniu. În continuare, va fi prezentată piesa Salut d’amour, de Edward Elgar, o lucrare compusă inițial pentru vioară și pian, fiind publicate ulterior și variante ce implică violoncelul sau o mică orchestră. Piesa i-a fost dedicată scriitoarei Caroline Alice Roberts, care avea să devină soția compozitorului. Din lumea rusă provine următoarea piesă, Ochi negri, într-o prelucrare de Adalgiso Ferraris. La origine, aceasta face parte din folclorul rusesc, sub denumirea de Очи чёрные (oci ciornăie) și s-a extins în lumea întreagă în varianta compozitorului italian. Programul concertului se va îndrepta de la folclor spre muzica jazz. It’s a Raggy Waltz este prima piesă din albumul Time Further Out a Cvartetului Dave Brubeck. Lucrarea este compusă de însuşi Dave Brubeck, care este și pianistul cvartetului. Muzica românească își va face apariția prin piesa De dor și de voie bună. Lucrarea corală face parte din creația compozitoarei Irina Odăgescu, o personalitate contemporană marcantă a culturii românești, datorită compozițiilor sale ce acoperă aproape toate genurile muzicale. Dintr-o sferă modernă a muzicii va putea fi ascultată piesa The traveling carnival, scrisă pentru vibrafon. Aceasta a fost compusă de John Porter, un producător din industria muzicală contemporană. Concertul se va încheia cu o călătorie pe Oceanul Atlantic. Piesa Winter’s Crossing aparține compozitorului irlandez contemporan Phil Coulter. Aceasta este ultima piesă de pe albumul cu același nume, care relatează povestea unor irlandezi plini de speranță ce traversează oceanul furios, pentru a ajunge pe continentul american.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro (https://www.bilete.ro/muzica-iubirii-a-szerelem-zeneje/) și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Prețul biletelor la concertele vocal simfonice și simfonice ale filarmonicii, pentru stagiunea 2021-2022, sunt următoarele: Categoria A: 45 lei; Categoria B: 40 lei; Categoria C: 35 lei; Categoria D: 30 lei; Categoria E: 20 lei şi Categoria F (elevi de la licee de artă și studenți de la facultăți de muzică din România): 10 lei. De asemenea, un bilet cu reducere pentru elevi și studenți costă 15 lei.