În sala „Enescu - Bartok” a Filarmonicii de Stat Oradea, de la ora 19.00, va avea loc un concert simfonic, intitulat „Armonii și dramatism”. Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a filarmonicii.

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de Vlad Vizireanu, iar solist va fi flautistul Cătălin Oprițoiu. Din program vor face parte lucrările: Richard Wagner - uvertura „Maeștrii cântăreți din Nürnberg”,

Johann Sebastian Bach - Suita în Si minor,

François Borne - Fantezia „Carmen” pentru flaut și orchestră și Dmitri Shostakovich - Simfonia a 10-a.

Vlad Vizireanu a fost descris ca un dirijor cu gesturi ample, claritate, precizie și pasiune. S-a afimat odată cu câștigarea Premiului II la Competiția de Dirijat de la Cadaqués în 2013. De atunci a avut ocazia să dirijeze London Symphony Orchestra la Barbican Hall în 2016 și a fost invitat să participe la Malko Competition în 2016 pentru a conduce Orchestra Simfonică Daneză. De asemenea, s-a aflat printre cei 14 dirijori selectați pentru a lua parte la Competiția de dirijat Mahler de la Bamberg.

Vlad Vizireanu a studiat arta dirijorală cu David Effron, Arthur Fagen, Timothy Russell și William Reber și a urmat cursurile de dirijat ale Universității din Indiana și Arizona, iar la Los Angeles a studiat muzicologie și pian. A mai avut ocazia să aprofundeze cunoștințele dirijorale cu David Zinman, Kurt Masur, Bernard Haitink, Lorin Maazel și Timothy Muffitt.

Tânărul dirijor este și fondatorul festivalului Impulse New Music Festival care aduce împreună compozitori și instrumentiști cu scopul de a studia și a interpreta compoziții noi. La rândul său, Vlad Vizireanu a dirijat lucrări în premieră absolută cu Castleton Festival Orchestra, Cadaqués Symphony și Hebrides New Music Ensemble. În paralel, Vizireanu și-a făcut debutul în genul operei și operetei în anul 2013 la Arizona, unde a dirijat opereta Liliacul, urmând apoi să fie dirijor asistent la Madama Butterfly și Don Giovanni.

Recent, Vlad Vizireau a devenit dirijor principal invitat al Filarmonicii din Ploiești. În plus, promovează muzica marelui compozitor român George Enescu în cadrul organizației Enescu & The Americas, fiind director artistic.

Solistul

Cătălin Oprițoiu s-a născut la București și și-a început educația muzicală și lecțiile de flaut la vârsta de șase ani cu tatăl său, profesorul Virgil Oprițoiu. A fost elev al Liceului de Muzică Dinu Lipatti, dezvoltându-și talentul și personalitatea muzicală în aparițiile pe scenă în calitate de solist. În anul 1997 a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesorului Ioan Catianis și de asemenea, și-a îmbunătățit cunoștințele la diferite cursuri de perfecționare artistică în România și Germania cu profesorii Demetrius Popp, Irene Graffenauer și alții.

Stilul său interpretativ, inteligent şi elegant este foarte des remarcat şi apreciat în competiţiile naţionale şi internaţionale de flaut, de exemplu: Concursul Internațional Constantin Silvestri, unde a fost laureat în fiecare an în perioada 1990-1993 sau Concursul Internațional de Flaut din Volos, Grecia, unde a câștigat locul întâi.

În anul 2004 a fost flautist solist al Orchestrei Simfonice din Seoul, Coreea de Sud. Anul 2005 a fost unul plin de realizări: A absolvit cursul de măiestrie artistică în cadrul Universității Superioare de Muzică din München, Germania, a înființat orchestra Camerata Classica, activând aici ca solist permanent, și a apărut la numeroase emisiuni radio și de televiziune.

Anul 2009 i-a adus titulatura de doctor în muzică. În calitate de solist a concertat pe parcursul carierei sale în Elveția, Spania, Germania, Franța, Italia sau Austria și a colaborat cu diverse personalități muzicale, precum Seiji Ozawa (Japonia), Denno Foster (Germania), Octav Calleya (Spania), Horia Andreescu, Corneliu Dumbrăveanu și așa mai departe.

În prezent, Cătălin Opriţoiu este Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Muzică şi din anul 2007 fondator și solist al Orchestrei Simfonice București.