Filarmonica orădeană propune pentru seara de joi, 4 martie, un program de inspiraţie romantică, un medalion dedicat compozitorului Robert Schumann, una dintre cele mai reprezentative figuri ale secolului al XIX-lea.

Programul, care va începe la ora 19.00, va cuprinde uvertura Manfred, extras al muzicii de scenă, creată pentru suportul poemului dramatic al lui Byron, şi Simfonia a II-a în Do major, op. 61, scrisă într-o perioadă de timp marcată de primele semne ale maladiei care îi va fi fatală compozitorului.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alpaslan Ertüngealp (Ungaria). Dirijorul invitat s-a născut la Istanbul, unde a absolvit Școala Germană. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, secția pian și dirijat-orchestră. Stabilit în Ungaria, este fondatorul și directorul artistic al Cursurilor internaționale de măiestrie în dirijat de la Szolnok. Deține numeroase premii binemeritate, ca premiul III la Concursul „Ferencsik János” din Budapesta (1998), premiul III la Concursul „Serghei Prokofiev” din Sankt Petersburg (1999) și premiul I la Concursul „Dimitri Mitropoulos” din Atena (2002). Din 2001 este dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Szombathely, iar din 2006 deține funcția de director muzical la aceeași instituție. În 2002 a fondat Orchestra de Cameră „Academia Hungarica” care reunește muzicieni remarcabili, de cea mai înaltă clasă din Ungaria. De-a lungul timpului, a colaborat cu orchestre de renume, precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Simfonică de Stat din Atena, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale di RAI Torino, Orchestre National Bordeaux-Aquitaine, Mahler Chamber Orchestra, Orchestra de Cameră „Liszt Ferenc”, Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra Filarmonicii Naționale din Ungaria, Orchestra Operei Naționale din Ungaria, Teatro Felice di Genova, Komische Oper Berlin și Württembergische Philharmonie-Reutlingen. A fost asistentul dirijorului Claudio Abbado din 2011 până la moartea acestuia, răstimp în care a avut ocazia să lucreze cu orchestre de prim rang, cum ar fi orchestra Festivalului de la Lucerna, Orchestra Filarmonicii din Berlin, La Scala, Orchestra di Maggio Musicale Fiorentino. Repertoriul dirijorului cuprinde epoca clasică, dar, în egală măsură, abordează și lucrări de Bartók, Rahmaninov, Skriabin, Richard Strauss, precum și compozitori impresioniști francezi. Este membru fondator al Asociației Artiștilor pentru Pace (Association des Artistes pour la Paix).