Joi seara, la filarmonică - „Armonii celeste”
Melomanii orădeni sunt invitați la concertul vocal-simfonic „Armonii celeste”, al Filarmonicii de Stat Oradea, care va avea loc joi, 23 noiembrie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”.
Piesele din program, care tind spre divin și redau armonii inedite, sunt: „Dansuri populare românești”, de Béla Bartók, „Serenada pentru orchestră de coarde, op. 48”, de Piotr Ilici Ceaikovski și „Gloria RV 589”, de Antonio Vivaldi. Concertul va fi dirijat de către maestrul Alexey Mikhaylenko, iar alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea se vor afla sopranele Ancuța Măslină-Pop și Maria Duțu, precum și mezzosoprana Silvia Nagy.
Dirijorul Alexey Mikhaylenko provine dintr-o familie de muzicieni. A studiat la colegiile de muzică din Moscova și la Conservatorul de Stat din capitala Rusiei. În paralel, a studiat, timp de un an, la Academia de Muzică Norvegiană din Oslo, cu Hans Christian Bræin. În anul 2009, a absolvit studiile masterale, la specializarea Clarinet. Parcursul său muzical l-a ghidat spre Viena, unde a studiat, între 2016-2021, dirijatul de orchestră. În plus, s-a perfecționat la masterclassuri susținute de dirijori remarcabili la nivel internațional: Paavo Järvi, Andrés Orozco-Estrada, Teodor Currentzis și lista poate continua. În calitate de instrumentist și dirijor, este co-fondator al mai multor ansambluri: „Messiaen Quartet”, „Freie Kunst Orchester” și „Vienna Ensemble” și este membru al formației „Trio Variabile”. Alexey Mikhaylenko a câștigat șase concursuri internaționale în Austria, Portugalia și Polonia, ca și clarinetist. Din anul 2011, face parte din Orchestra Filarmonicii Mării Baltice, conduse de Kristjan Järvi. Recent, a devenit clarinetist principal al Estonian Festival Orchestra, conduse de Paavo Järvi.
Soprana Ancuța Pop Măslină a studiat canto și pian la Liceul de Arte din Oradea, sub atenta îndrumare a profesoarei Pop Eleonora. Absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea, unde a studiat arta cântului cu maestrul Ion Țibrea și soprana Lavinia Cherecheș din 2001, solista a desfășurat o bogată activitate artistică și pedagogică în țară și străinătate. Alături de corul Filarmonicii orădene, soprana participă la numeroase evenimente culturale de înaltă notorietate, în calitate de membră a corului și solist sopran. În cadrul turneului Morricone din perioada 2015-2019, solista s-a făcut remarcată peste hotare.
Soprana Maria Magdalena-Duțu a absolvit secția de Pedagogie Muzicală a Universității „Emanuel” din Oradea, continuându-și pregătirea muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat canto cu maestrul Gheorghe Rosu și la Universitatea de Stat din Oradea, cu maestrul Theodore Coresi. În 2015-2016, a urmat cursurile Conservatorului de Muzica „Arrigo Boito”, Parma, Italia, unde a studiat sub îndrumarea sopranei Sanada Reiko. A obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. A participat la cursuri de măiestrie cu Georgeta Stoleriu, Theodore Coresi și alții. A debutat în rolurile mozartiene Bastienne (Bastien und Bastienne), Despina (Cosi fan tutte) și Susanna (Le nozze di Figaro) în cadrul Festivalului „Hunedoara Lirica”. A susținut numeroase recitaluri și concerte de arii si lieduri atât în țară, cât și în străinătate. În prezent, este artist liric în cadrul corului Filarmonicii de Stat din Oradea și lect. univ. dr. la catedra de Muzică din cadrul Universității „Emanuel” din Oradea.
Mezzosoprana Silvia Nagy ṣi-a început studiile muzicale la Liceul de Arte din Oradea, unde a studiat oboi și canto, urmând apoi să-şi aprofundeze studiile muzicale de interpretare vocală în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, absolvind ca şefă de promoție. După finalizarea studiilor de Masterat în cadrul aceleiaşi instituții, a urmat cursuri postuniversitare de Intervenții Logopedice în Disfonii Vocale, în cadrul recunoscutei Universități „Ramon Llull Blanquerna” din Barcelona, acolo unde, timp de 10 ani, în paralel cu activitatea de terapeut vocal, a desfăşurat o amplă activitate pedagogică şi concertistică. În prezent, Silvia Nagy activează atât ca profesor asociat la Facultatea de Arte, Departamentul de Muzică al Universității din Oradea, cât şi la Facultatea Creştină Partium, participând, în acelaşi timp, în numeroasele proiecte muzicale ale corului Filarmonicii din Oradea.
Biletele pentru concertul de joi, 23 noiembrie, s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.