Joi seara, la filarmonica orădeană - Gala Rossini
Filarmonica Oradea propune melomanilor orădeni un concert, intitulat „Gala Rossini”, care va avea loc joi, 18 ianuarie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”.
Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de maestrul Jankó Zsolt, iar soliștii invitați sunt: soprana Aleksandra Szmyd, mezzosoprana Mihaela Ișpan și bas-baritonul Alexander Utkin.
Soliștii invitați
Aleksandra Szmyd a absolvit Academia de Muzică din Cracovia, la clasa profesorului Ryszard Karczykowski, urmând, apoi, cursurile masterale la Musik und Kunst Privatuniversität din Viena, la clasa profesoarei Lina Watson. Printre distincțiile primite recent de soprana Aleksandra Szmyd se numără: Premiul II la concursul de belcanto „Competizione dell’Opera” în 2022, premiul special la competiția internațională „Elena Obraztsova” de la Sankt Petersburg în 2021 și Premiul I la Competiția Internațională „City of Pisa” în decembrie 2021. Repertoriul sopranei s-a îmbogățit recent cu roluri precum „Violetta” (La Traviata-G. Verdi), Musetta (La Boheme-G. Puccini), „Gilda” (Rigoletto-G. Verdi) și „Clorinda” (La Cenerentola-G. Rossini), debut în colaborare cu Rossini Opera Festival, organizat în orașul natal al lui Rossini, Pesaro.
Mezzosoprana Mihaela Ișpan este, în prezent, solistă a Operei Naționale București. A urmat cursurile de canto ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa profesorilor Alexandru Fărcaș și Ramona Eremia. În paralel, s-a perfecționat cu soprana Niculina Mirea, dar a urmat și cursuri de măiestrie vocală, susținute de Viorica Cortez, Ion Buzea și Mariana Nicolesco. Pe parcursul carierei sale, mezzosoprana a participat la concursuri de canto din țară și din străinătate, unde a fost laureată cu diferite distincții. În calitate de solistă a colaborat cu cele mai importante instituții de cultură din România: Opera Română din Timișoara și Opera Română Cluj, precum și filarmonicile București, Arad, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași sau Târgoviște. În plus, a susținut turnee artistice în Germania, Franţa, Italia, Grecia, Austria, Polonia, Ungaria, Spania şi Anglia. Repertoriul mezzosopranei este compus din titluri de operă, dar și lucrări vocal-simfonice din genurile baroc, clasic și modern.
Aleksandr Utkin s-a născut în sudul Rusiei, în orașul Cherkessk. În 2017, a absolvit Conservatorul de Muzică din Sankt Petersburg, intrând apoi în programul pentru tineri artiști al Teatrului Bolshoi. În vara anului 2017, a debutat la Rossini Opera Festival în Pesaro cu rolul Antonio din „Il viaggio a Reims”. În toamna anului 2018, a făcut parte din studioul de operă din Tenerife, sub conducerea lui Giulio Zappa, unde a pregătit rolul Mustafa din „Italianca în Alger”. La opera din Tenerife a debutat și în „Turandot”, „La Traviata” și „Rigoletto”. În cadrul Rossini Opera Festival al Royal Opera House Muscat, Oman, a interpretat rolul lui Norton din „La Cambiale di Matrimonio”.
Dirijorul concertului
Jankó Zsolt a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a perfecționat la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Și-a completat apoi studiile la Conservatorio di Musica „Benedetto Marcello” din Veneția. În plus, a avut ocazia să participe la numeroase cursuri de perfecționare sub îndrumarea unor maeștri, precum: Péter Eötvös, Zoltán Peskó, Octav Calleya, Emily F. Brown, David Zinman, Ivan Fischer. Între anii 2005-2007, el însuși a predat la Universitatea din Oradea, iar în calitate de dirijor coordonează concerte educative pentru tineret. Cariera lui Jankó Zsolt se desfășoară pe plan internațional, dirijorul aflându-se frecvent în fața unor orchestre de prestigiu, enumerând aici doar câteva dintre ele: Konzerthausorchester Berlin, Orchestra din cadrul Festivalului Schleswig-Holstein, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Orchestra de Cameră Radio București, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra Simfonică Savaria și Orchestra de Cameră Erdődy. În plus, Jankó Zsolt a fost dirijor-asistent al Orchestrei Festivalului de la Budapesta, între anii 2010-2015. În prezent, este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.