Poetul şi eseistul Ioan F. Pop şi-a lansat joi, în sala mare a Primăriei Oradea, cel de-al X-lea volum „Marginalii la o absenţă". Dedicată fiului său, Octavian, cartea este o confesiune eseistică, un jurnal în care autorul dezvăluie o parte din latura profundă a sinelui.

Cartea "Marginalii la o absenţă", Ed. Galaxia Gutenberg - Târgu Lăpuş 2014, a fost lansată de Caritas Eparhial, în colaborare cu Primăria Oradea, joi, 22 mai. La evenimentul moderat de preotul Olimpiu Todorean, manager al Asociaţiei Caritas Eparhial, au luat cuvântu PSS Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prof. univ. dr. David Marius Cruceru şi scriitorul Ioan Moldovan. „Marginalii la o absenţă" este a X-a lansare de care se bucură scriitorul Ioan F. Pop şi este o carte care va cuceri fără îndoială publicul dându-i ocazia, în acelaşi timp, să vadă omul din spatele versului. „Sunt gânduri care încep şi se termină abrupt, fără titlu, introducere sau cuprins", a spus episcopul Bercea. Acesta a subliniat că fiecare cititor poate descoperi, dacă vrea, în carte gânduri profunde. „Poetul împărtăşeşte detalii şi gânduri profunde. Le putem descoperi dacă vrem. Dacă nu, el va fi marele absent", a completat Bercea. În acelaşi timp, poetul Ioan Moldovan, director al Revistei Familia, a prezentat cartea ca pe „un jurnal, o carte de confesiuni, în care evenimentele concrete sunt suprimate". „În pagină s-a strecurat şi limpezit o etalare a sinelui, cât mai eliberat de accidentele imediatului. Este o carte de maturitate cu care ajunge în centrul personalităţii sale creatoare", a mai spus Ioan Moldovan.

„(...)Poezia-impasul meu fundamental. Refuzat de pământ, am început să cultiv cerul. O anumită poezie, ca şi boala, nu poate fi declamată în public. Poezia se adună în suflet precum pietrele la rinichi. Numai că poezia îşi alege bine bolnavii. Peste poeţi ar trebui să fie şef doar Dumnezeu. Oricum, ei locuiesc cu flotant în Paradis (...)" Ioan F. Pop (fragment din „Marginalii la o absenţă)