Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Bihor a fost luni, 27 mai, de la ora 16.00, gazda lansării volumelor „Catolicii”, scrise de jurnalista Ramona Băluțescu.

La eveniment au vorbit PSS Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea, Mihai Vătămănelu – vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, conf. dr. Claudiu Mesaros, de la Universitatea de Vest din Timișoara, și prof. Florica Ţurcaş, din Șimleu Silvaniei. Au participat scriitori, colegi ai autoarei din Uniunea Scriitorilor, preoți ai diferitelor culte, reprezentanți ai organizațiilor de evrei, romi, colaboratori și prieteni.

Claudiu Mesaros a vorbit despre teza de doctorat în Filosofie pe care i-o coordoneaza scriitoarei, legată de scrierile filosofice ale Sf. Gerhard de Cenad, și despre comunicarea instituțională, inclusiv la o instițutie eclesiastă.

Episcopul romano-catolic Böcskei László a prezentat ecumenismul bănățean, în care s-a format, înainte de a ajunge episcop la Oradea, și care l-a influențat, plus întâmplări cu oamenii pe care i-a cunoscut și care apar în cărțile Ramonei Băluțescu, iar Florica Ţurcaş a facut o analiza a articolelor fiecarui volum.

„Dacă veți urmări articolele strânse în această monumentală lucrare de cinci volume, veți vedea că partea cea mai mare este dedicată întâmplărilor din Eparhia Greco-Catolică de Oradea sau care au legătură cu ea. Momente frumoase, de sărbătoare sau comemorare, dar și momente mai triste, în care latura mai puțin bună a unora iese la suprafață, sau când Domnul ne-a încercat cu întâmplări mai puțin dorite, cum ar fi incendiul de anul trecut. Apropierea Ramonei Băluțescu de ierarhia catolică, apoi, în timp, de clerul și credincioșii catolici din vestul României, a pornit de la „cazul Corneanu” din 2008, când blândul ierarh timișorean a fost judecat de Sinodul BOR pentru că se împărtășise la greco-catolici. Ramona a fost atunci aproape de mitropolit și l-a apărat după toate puterile ei. De atunci a fost solicitată să ajute legat de problemele noastre patrimoniale și nu numai, și a făcut-o, prompt și eficient. A reușit să contracareze acțiuni legislative care ne-ar fi nedreptățit, a obținut interpelări în Parlamentul European legate de drepturile noastre, a fost acolo la preluări de biserici și la primele noastre slujbe, după zeci și zeci de ani, la sfințiri de biserici, la numiri de preoți noi, la ceremonii aparte din viața Bisericii noastre. Anul 2010, de veți urmări în volume, e un timp dens pentru autoare, și dacă luați doar și numai luna august, cu scrierile dedicate Eparhiei noastre, veți ajunge la un volum în sine. (...) Vă recomand aceste volume, ale celui mai aprig „făcător de pace” din lumea noastră, pe care l-am cunoscut. Ne veți găsi pe aproape toți, ca într-un ierbar de soi, păstrați aici, si cred că este o lecție deosebită despre cum poate fi consemnată istoria recentă, astfel încât ea să rămână”, a spus Mihai Vătămănelu.

Cele cinci volume pot fi citite la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea.