Profesorul Teodor David și eleva Bianca Popa de la Liceul de Arte din Oradea, pregătită de profesor Aurica Bonțu, sunt invitați de către Forul Democratic al românilor din Moldova pentru a participa la manifestările prilejiute de sărbătoarea națională „Limba Noastră Cea Română”, care se va desfășura la Chișinău la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Profesorul Teodor David, copreședinte al Fundației „Prietenia Basarabia”, senator ales al Mișcării Unioniste „Sfatul Țării 2 din Republica Moldova” va lansa cu acest prilej la Chișinău în sala festivă a Bibliotecii Naționale cartea scrisă de curând, „Romanul secolului – Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija, iar eleva Bianca Popa va susține mai multe spectacole de muzică populară într-o serie de localități din Republica Moldova.

Cartea ce va fi lansată în localul Bibliotecii Naționale din Chișinău are semnat un cuvânt înainte de prof.univ.dr. Mihai Drecin, apoi începe cu Curriculum Vitae al lui Nicolae Dabija, continuă cu activitatea literară a poetului până la vârsta de 70 de ani, urmează o recenzie a romanului „Temă pentru acasă” de Teodor David, titluri de onoare acordate scriitorului Nicolae Dabija, mărturii despre suferințele românilor basarabeni deportați în Siberia de gheață, aprecieri ale unor mari personalități europene asupra operei marelui scriitor.

Dacă cartea începe cu suferința neamului românesc, ea se încheie optimist cu un capitol: Totul pentru reîntregirea națională. În cadrul acestui capitol este redat un program de dezvoltare economică durabilă a economiei Republicii Moldova cu ajutor financiar din România, autor prof. Teodor David și înaintat Guvernului României în primăvara anului 2013.

Cartea se încheie cu poeme închinate poporului român, scrise de Alexei Mateevici, Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nicolae Dabija și Teodor David. Este o carte ce invită să navigăm între lumină și iubire de neam și țară, iubirea de popor este o invitație la veșnicia neamului românesc.

Romanul „Temă pentru acasă” a fost tipărit în peste 100.000 de exemplare în Moldova dar și în alte țări, este apreciat ca fiind o lucrare genială. Exegentul Iannozzi Giuseppe afirma: „Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija este o capodoperă literară care poate fi comparată doar cu „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov, iar Vincenzo Bianchi unul dintre cei mai mare sculptori europeni, candidat la premiul Nobel, va consemna despre roman „M-a impresionat profund. Sunt convins că dacă Shakespeare ar fi cunoscut acest subiect, n-ar fi scris Romeo și Julieta, ci Mihai Ulmu și Maria Răzeșu.”

Academicianul Nicolae Dabija pentru întreaga sa operă strălucită este decorat și distins cu Ordinul Cavaler al Ordinului Republicii, cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova, precum și cu Steaua României în Grad de Comandor pentru remarcabila sa operă poetică și pentru implicarea în redeșteptarea spritualității românești. Nicolae Dabija are numeroase premii internaționale la festivalele de poezie din Franța, Italia, Spania, Macedonia, SUA, România. Fiind o prezență vie în templul științei și culturii este onorat cu numeroase titluri de Doctor Honoris Causa al unor universități de prestigiu din țară și din Europa. Autor al peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică, multe traduse în SUA, Brazilia, Franta, Italia, Federația Rusă, fiind definit de președintele Academiei de Științe și Arte din Paris ca fiind unul din cei mai de seamă poeți ai lumii, iar criticul literar Jean-Paul Gavard Perret afirmă că Nicolae Dabijă găsește uneltele literare potrivite ca să poată schimba bezna în lumină.

Cartea va fi lansată și în municipiul Oradea în luna septembrie.