Zilele trecute, la Căminul Preoţesc din Oradea, a avut loc lansarea volumului VI de Sonet Românesc, dedicat Reginei Elisabeta, cu ocazia celor 100 de ani de la trecerea în eternitate. La eveniment au fost prezenţi şi membri ai Clubului Monarhist Bihorean, în frunte cu preşedintele Daniel Nica, care au comemorat-o pe regină şi pe 18 februarie, data din vechiul calendar.

La Căminul Preoţesc din Oradea, a avut loc recent lansarea celui de-al șaselea volum intitulat „Sonet muzical românesc", în care sunt înglobaţi poeţi români care au scris cel puţin un sonet, puşi pe muzică de Florian Chelu Madeva. „Am ales ca dată de lansare 2 martie, când s-au împlinit 100 de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Elisabeta, iar întregul volum îi este dedicat, ea fiind considerată drept cea mai cultă regină din toate timpurile, după cum se exprima însuşi C.D. Zeletin", ne-a declarat Alexandrina Chelu, organizatoarea evenimentului. În cadrul programului, s-au cântat patru sonete din creaţia lui Carmen Sylva, în compoziţia lui Florian Chelu, interpretarea fiind a Alexandrinei Chelu, iar la flaut a evoluat Mircia Covaci. Au vorbit poetul Alexandru Sfârlea, criticul Dan H. Popescu, doctorul Vasile Vlăduţ şi, sufletul monarhiei orădene, Marius Laurenţiu Victor, respectiv actorul Rin Tripa, care a recitat din creaţia reginei.

Anul acesta, s-au împlinit 100 de ani de la moartea reginei Elisabeta, cunoscută românilor şi sub pseudonimul literar Carmen Sylva.  Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare, ea a fost supranumită de oamenii din popor şi  „mama răniților". În timpul războiului din 1877, Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți. Regina Elisabeta s-a implicat în sprijinirea artelor și a societății filantropice, prin intermediul cărora a încurajat doamnele din înalta societate să aibă un rol activ în strângerea de fonduri și în gestionarea actelor caritabile. Regina a avut și inițiativa de a identifica potențialul meșteșugurilor românești, organizând la castelul regal de la Sinaia un centru de meșteșuguri naționale.