Mâine, 18 septembrie - Concert vocal-simfonic inedit, la teatru
Teatrul Regina Maria din Oradea va găzdui miercuri, 18 septembrie, de la ora 19.00, un concert vocal-simfonic, intitulat „Kyrie eleison”.
Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi dirijată de Gianpaolo Mazzoli, iar soliștii invitați vor fi soprana Egyed Apollónia, tenorul Daniel Magdal și baritonul Florin Estefan, alături de aceștia urcând pe scenă Corul Filarmonicii de Stat Oradea. Nu întâmplător, programul este alcătuit în întregime din lucrări scrise de Giacomo Puccini. Anul 2024 este declarat în lumea muzicală „Centenar Puccini”, deoarece compozitorul s-a stins din viață la 29 noiembrie 1924. Astfel, creația lui Puccini este pusă în prim-plan mai mult decât oricând anul acesta, în toate teatrele de operă și chiar filarmonicile din lume.
Programul din data de 18 septembrie va avea în componența sa: Fragmentul Kyrie din Messa di Gloria și arii din operele Madama Butterfly, Tosca, Turandot, Boema și Il Tabarro (Mantaua). Astfel, Puccini va fi încununat prin câteva dintre cele mai semnificative lucrări ale sale, într-un concert al cărui mesaj este înălțător: „Kyrie eleison”.
„Un concert inedit, care îmbină lumea liturgică cu cea laică este Kyrie eleison. Cei doi termeni proveniți din limba greacă veche și utilizați de cele mai multe ori împreună, reprezintă o rugăciune importantă în liturghia creștină, preponderent în ritul ortodox, dar și în cel catolic. Termenii se traduc prin fraza „Doamne miluiește / fie-ți milă!” De asemenea, reprezintă frecvent una dintre părțile din genul misei sau a recviemului, chiar și în cazurile în care este intitulată doar „Kyrie”. Această parte se află de obicei la începutul lucrării și adesea se repetă spre finalul acesteia”, menționează reprezentanții filarmonicii orădene.
Maestrul Gianpaolo Mazzoli a studiat pianul la Institutul Muzical Luigi Boccherini din Lucca și dirijatul coral la Conservatorul Luigi Cherubini din Florența. De asemenea, a asimilat tainele compoziției de la maeștrii Pietro Rigacci și Gaetano Luporini și a studiat dirijatul orchestral cu Bruno Rigacci și Piero Bellugi. În perioada 1985-2000, a activat ca dirijor de cor la mai multe teatre importante din Italia și, totodată, a participat la concursuri, unde a fost distins cu numeroase premii.
În calitate de dirijor a colaborat cu ansambluri orchestrale importante, precum Orchestra Operei Națională București, Orchestra Regională din Toscana, Orchestra Simfonică din Bari, Orchestra Festivalului San Gimignano, Orchestra Operei din Sofia, Orchestra Festivalului Puccini de la Torre del Lago și altele. În plus, printre artiștii cu care a avut ocazia să colaboreze se numără nume importante ale scenei lirice: Raina Kabaivnska, Piero Cappuccilli, Andrea Bocelli, Laura Niculescu, dar și instrumentiști de elită: Raphael Wallfisch, Gabor Tarkovi, Francesco di Rosa și așa mai departe.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Hospitality Partner: Astoria.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.