O expoziţie UAPR deschisă publicului - Pentru cine bat clopotele
Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea a vernisat joi, 3 septembrie, expoziţia „Pentru cine bat clopotele – instantanee dintr-un context orădean lărgit”, la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate, corpul C. Curatorul expoziţiei este Ami Barak (Paris – Franţa).
Aşa cum explică curatorul, titlul expoziţiei este preluat de la scriitorul american Hemingway, iar evenimentul a reunit lucrări ale artiștilor care au lucrat în acest oraș într-o perioadă emblematică a istoriei (anii 1980), dar și lucrări ale artiştilor al căror destin a fost legat de Oradea. „Ca şi personajele din romanul omonim, un grup de guerrilleros spanioli republicani din spatele liniilor de front, care împărtășesc viața de zi cu zi, această expoziție aduce un omagiu artiștilor angajați, membri ai Atelierului 35, Cenaclul tinerilor al Uniunii Artiștilor Plastici, văzuți dintr-o anumită perspectivă istorică”, a transmis Ami Barak. „Abordările lor individuale sau colective au fost o continuare a neo-avangardei occidentale istorice. În anii 1980 demersurile lor nu au fost mimate, ci au explorat nevoi simțite la o distanță asumată de capitala românească. Abordarea acestei epoci dezvăluie o serie de substraturi fără de care anumite opere sau poziții artistice nu pot fi înțelese pe deplin. Lucrările eterogene ale acestor artiști au fost mai puțin motivate de apartenența la un context artistic internațional larg, mai degrabă legate de o autodefinire care era în mod apreciabil rezistentă la sistemul artistic oficial al regimului comunist, tradiționalist și propagandistic”, a mai spus curatorul. Expoziţia cuprinde şi lucrări ale unor artiști care vin dintr-o generație nouă şi a căror muncă o continuă, din punct de vedere calitativ pe cea a predecesorilor”, a precizat curatorul Ami Barak.
Până în data de 3 octombrie inclusiv, orădenii pot admira în Galerii de Artă – Reperaj. Cetate, corpul C, lucrările expuse de: Alexandru Antik, Vioara Bara, Sandor Bartha, Anca Brânzaș, Ioan Bunuș, Mircea Cantor, Tibor Fekete, Dorel Găina, Aniko Gerendi, György Jovián, Ferenczi Károly, Gyöngyi U. Kerekes, Ioan-Aurel Mureșan, Ciprian Mureșan, Dan Perjovschi, Ioan-Augustin Pop, Csongor Szabó, László Ujvárossy.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.