Preotul arădean dr. Pavel Vesa şi-a lansat, la Oradea, în ziua de 16 mai a.c., o nouă carte care prezintă aspecte inedite din istoria vieţii bisericeşti şi culturale a Eparhiei ortodoxe române a Aradului, prin intermediul evocării unei personalităţi emblematice a vieţii ecleziastice şi culturale din partea de vest a ţării, care s-a remarcat în domeniul teologic şi cultural începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la jumătatea secolului următor. Este vorba despre protopopul dr. Gheorghe Ciuhandu.

Monografia cu acelaşi titlu - „Protopop dr. Gheorghe Ciuhandu (1875-1947)" - a apărut anul trecut la Editura Arhiepiscopiei Aradului şi sub girul ştiinţific al Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi al Institutului de Istorie Ecleziastică, fiind inclusă în colecţia „Biografii arădene", seria „Pesonalităţi clericale". Alături de distinsul cercetător şi profesor au fost prezenţi numeroşi preoţi, dascăli, arhivişti, masteranzi, elevi şi prieteni. Evenimentul, care a avut loc în Sala de conferinţe a Protopopiatului Ortodox Român din Oradea, s-a desfăşurat sub egida Episcopiei Ortodoxe Române de Oradea, Protopopiatului Ortodox Român Oradea şi a Universităţii din Oradea, reprezentată de Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (Departamentul de Istorie) şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman". Manifestarea ştiinţifică a fost deschisă de părintele protopop dr. Dorel Rusu, care a prezentat auditoriului câteva repere din viaţa şi activitatea părintelui dr. Pavel Vesa. Cartea a fost prezentată de lect. univ. dr. Radu Românaşu de la Departamentul de Istorie. Volumul este structurat în opt capitole, precedate de o Prefaţă. În partea finală, se adaugă o amplă anexă documentară şi bibliografia aferentă. La rândul său, domnul dr. Bujor Dulgău, directorul Arhivelor Naţionale-Serviciul Judeţean Bihor, a punctat câteva aspecte referitoare la importanţa recuperării acestui segment important de istorie ecleziastică, pe baza documentelor de arhivă.

În final, a luat cuvântul părintele dr. Pavel Vesa, care a mulţumit organizatorilor acestui eveniment cultural. De asemenea, domnia sa a făcut o trecere în revistă a principalelor aspecte metodologice care i-au facilitat prelucrarea informaţiilor documentare, rezultat al cercetărilor realizate în arhivele de stat şi în cele bisericeşti, în arhivele personale şi în biblioteci.