Într-o lume în care suntem asaltați la fiecare pas de știri negative, iar fumul de țigară invadează tot mai mult străzile orașelor, oamenii simpli se retrag de o parte, pentru a putea respira...

 

În locuința domnului Marc, pictor amator din Oradea, se poate respira în liniște, pentru că aici, de puțină vreme, și-a făcut loc o parte din creația sa de-o viață. 150 de tablouri, care, până nu de mult, erau adăpostite în mica sa galerie de artă de la subsolul blocului, împodobesc acum o parte din balcon.

„Picturile lui Liviu Marc se află la jumătatea drumului dintre pictura cubistă și cea impresionistă. De la cubiști, Liviu Marc a împrumutat liniile drepte, triunghiurile, dreptunghiurile etc., iar de la impresioniști, estomparea subiectelor...”, este de părere un critic de artă care a vizitat expoziția.

„Mica” pinacotecă a veșnic tânărului artist, amenajată la subsolul blocului în care locuiește, a adăpostit 300 de lucrări cu tematici diverse. Primele tablouri le-a făcut în urmă cu peste 25 de ani, pentru a împodobi pereții casei în care locuia. După ce s-a mutat la bloc, a început cu pictura cubistă, a trecut, apoi, la peisaje, naturi moarte cu flori, peisaje, imagini religioase, istorice, dar și la lucrări inspirate de pictori celebri, precum: Picasso, Grigorescu, Kandinsky și Salvador Dali. De altfel, mica galerie de artă de la subsolul blocului reprezintă pentru el evadarea din lumea fizică în cea virtuală, o lume perfectă, plină de iubire.

Până în prezent, Liviu Marc a participat la șase expoziții de grup, alături de pictori amatori și profesioniști, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Muzeul Orașului Oradea, precum și la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din municipiu. Artistul își dorește mult să aibă o expoziție personală la Casa Darvas-La Roche, acolo unde inclusiv grădina este locația perfectă pentru organizarea de evenimente, într-un ambient intim și accesibil.

„Ar fi frumos ca, prin rotație, noi, artiștii amatori, să fim invitați cu expoziții personale și de grup și în alte spații culturale din Oradea, cum ar fi: Muzeul Țării Crișurilor, Casa Darvas-La Roche, Turnul Primăriei sau chiar pe Pietonala Republicii, unde am putea expune una sau două săptămâni, mai ales că ne aflăm în sezon turistic...”, își exprimă artistul dorința cu voce tare. Până atunci, domnul Marc lucrează la câteva tablouri care se vor regăsi în următoarele expoziții din Oradea, una dintre lucrări reprezentând casa și împrejurimile celebrului pictor Van Gogh din Franța.

Viitoarea expoziție, la care va participa la Muzeul Orașului Oradea, se va desfășura sub sloganul „Frumusețea va salva lumea”, referindu-se la tot ce derivă din „Frumos”: Dragoste, Bunătate, Pace, Înțelegere etc.

„Creația artistică (la fel ca viața omului), nu este un drum lin și drept, ci reprezintă o succesiune de „Da” și „Nu”, important fiind ascendentul mereu al lucrurilor. Cu alte cuvinte, indiferent care ar fi greutățile cu care ne confruntăm zi de zi, trebuie să găsim întotdeauna puterea de a ne ridica și a gândi pozitiv. Numai așa frumusețea va schimba lumea!”, a mai spus interlocutorul nostru.