Sală plină, duminică, la cea mai nouă premieră a Trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria, „Cei trei purceluși”. O adaptare excelentă după Walt Disney, cu jocuri de cuvinte bine gândite, cu substrat educativ și versuri ușor de cântat. 

Sala Arcadia a fost duminică luată cu asalt de mămici, tătici, bunici și bunicuțe, cu micuți în toate culorile, dornici să vadă varianta românească a poveștii lui Walt Disney. Piesa a fost o încântare pentru copii dar și cei mari s-au simțit bine, textul fiind bine ales, cu replici amuzante și bine gândite și versuri ușor de reprodus.

Textul a fost adaptat culturii și vremurilor noastre de către Andrei Mihalache. Regia a fost realizată de Daniel Vulcu, care a mai pus în scenă spectacole pentru copii până acum, unul dintre cele mai îndrăgite fiind „Capra cu trei iezi”, ce se află în repertoriul trupei de copii orădene încă din 2012.

Din echipa de creaţie fac parte şi Dorin Griguță, care semnează compoziția muzicală, scenografa Oana Cernea, butaforul Răzvan Chendrean și pictorița Mădălina Baciu. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Alexandru Pop, Andrei Fazecaș, Carina Bunea, Armanca Serac și David Constantinescu.

„Cei trei purceluși” este una dintre poveștile care deschid de multă vreme interesul copiilor pentru literatură și lumea cărților. De-a lungul timpului, a cunoscut mai multe variante, dar ideea principală a rămas similară: trei purceluși urmăriți de un lup pofticios își construiesc fiecare câte o căsuță pentru a se proteja. Purcelușii mai mari, cam leneși și comozi din fire, fac construcții șubrede, pe care lupul le dărâmă fără prea mare efort, pe când cel mic, harnic și chibzuit din fire, își face o casă trainică, pe care lupul cel mare și rău nici nu reușește să o clintească din loc.

Ca fiecare basm nemuritor, importanța poveștii constă în primul rând în mesajul pe care îl transmite copiilor, și anume acela că în viață nu putem acționa întotdeauna conform principiului plăcerii, așa cum fac cei doi purceluși mai mari, ci trebuie să ne construim o bază solidă pentru a putea face față pericolelor ce pot apărea, asemeni purcelușului cel mic. De asemenea, poate fi văzută și ca o alegorie a faptului că toți copiii cresc și trebuie să facă propriile alegeri, care pot fi rele sau bune.

Povestea a devenit celebră în toată lumea odată cu adaptarea animată Disney din 1933, după versiunea folcloristul australian Joseph Jacobs, în care purcelușii cei mari se salvează, adăpostindu-se la fratele cel mic, iar împreună reușesc să-i vină de hac lupului.

Premiera de duminică a fost sold out iar a doua reprezentație este programată sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia. Biletele pot fi achiziționate de la agenția teatrului, deschisă marți și joi, între orele 12.00-18.00, miercuri și vineri, între orele 10.00-14.00, și sâmbătă, între orele 11.00-13.00, online pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Teatrul Arcadia (în limita locurilor disponibile).