Premieră online - Insultaţi Belarus(ia)
Teatrul Regina Maria s-a alăturat programului Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură Insultaţi Belarus(ia) de Andrei Kureicik. Instituţia a transmis în data de 14 februarie, de la ora 19.00, online, pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Teatrului Regina Maria, premiera online.
Astfel, Teatrul Regina Maria, alături de alte 15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova a fost implicat într-o acțiune de solidaritate fără precedent, alăturându-se programului mondial de lecturi - Belarus(sia) Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik. Zilnic, în perioada 7 - 22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, într-unul dintre teatrele partenere în proiect va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.
La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.
În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia, el însuși alături de toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia. Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Petre Ghimbășan, Alin Stanciu, Anda Tămășanu, Angela Tanko, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei și Lucia Rogoz, iar regia artistică este semnată de Alexandru Rusu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.