Romeo și Remus Rîmbu, pe scena Filarmonicii - Concert tată-fiu
Sala Enescu - Bartók a Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui joi, 25 noiembrie, un concert simfonic inedit, intitulat „Toamna capriciilor”. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Romeo Rîmbu, profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Solistul invitat este talentatul violonist Remus Rîmbu.
Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un eveniment care va scoate în evidență virtuozitățile viorii. Concertul simfonic, care se va desfășura joi, 25 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Enescu - Bartók, îi va avea în prim-plan pe violonistul Remus Rîmbu și pe dirijorul Romeo Rîmbu care vor prezenta lucrările: „Vitula”, de Dinah Bianchi, „Concert pentru vioară și orchestră în Re major”, op. 77, de Johannes Brahms și „Capriciu spaniol”, op. 34, de Nikolai Rimski-Korsakov.
Dinah Bianchi este o compozitoare americană, care surprinde publicul cu lucrări proaspete prin contemporaneitatea și complexitatea lor. Titlul lucrării, „Vitula”, trimite la etimologia instrumentului, „vitula”, fiind originea latină a viorii și, totodată, numele zeiței romane ce simbolizează bucuria dobândită prin victorie.
„Concertul pentru vioară și orchestră în Re major”, op. 77, de Johannes Brahms a fost compus în anul 1878 și dedicat violonistului Joseph Joachim, un prieten al compozitorului. În opinia violonistului, acesta este unul dintre cele patru concerte mari de vioară germane. Alături de concertul brahmsian, se mai situează o lucrare beethoveniană, o alta compusă de Max Bruch și, probabil, cea mai valoroasă, scrisă de Mendelssohn. Premiera Concertului în Re major, op. 77, a avut loc la Leipzig, în prima zi a anului 1879, avându-l la pupitru chiar pe Johannes Brahms, iar în calitate de solist, pe Joseph Joachim.
Compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov s-a inspirat din folclorul iberic pentru a compune „Capriciul spaniol”, op. 34. Lucrarea a fost compusă în anul 1887 și este împărțită în cinci părți. Primul fragment, denumit Alborada, reprezintă un dans incitant din muzica Asturiei. Variazioni, cea de-a doua parte, evidențiază cornul, tema fiind preluată, apoi, de alte instrumente în diferite variațiuni. Din nou, Alborada, în partea a treia, dar într-o altă cheie și cu o instrumentație diferită, apoi, Scena e canto gitano (Scenă și cântec țigănesc), bogat în cadențe și sonorități ale instrumentelor de percuție. În final, Fandango asturiano este un dans energic provenit tot din regiunea Asturia, care se finalizează, din nou, cu tema Alboradei.
Tată și fiu, pe aceeași scenă
Remus Rîmbu este un tânăr violonist în plină ascensiune profesională. Acesta a absolvit studiile de licență la Universitatea Privată de Muzică din Viena, iar masterul la Conservatorul din Amsterdam. Unul dintre distincțiile dobândite de tânărul violonist este Premiul I la Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Arthur Grumiaux din Belgia, în anul 2005. Remus Rîmbu susține recitaluri și concerte în România, dar și în Grecia sau Statele Unite ale Americii.
Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart, în celebra sală Musikverein din Viena.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Informații suplimentare se pot obține pe paginile de Facebook și Instagram ale Filarmonicii orădene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.