Inginerul Cornel Domuţa, profesor universitar la Facultatea de Protecţia Mediului a Universităţii din Oradea a lansat vineri, în cadrul "Săptămânii ştiinţifice a Universităţii din Oradea", cartea „50 de ani de cercetări agricole în Oradea", o lucrare de anvergură, care sintetizează activitatea desfăşurată în cele două staţiuni de cercetare orădene, timp de jumătate de secol.

Evenimentul a început în jurul orei 11.00, când, la sediul Facultăţii, au vorbit despre lucrarea lui Cornel Domuţa reprezentanţi ai conducerii Universităţii, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, prorectorul Marcela Prada, cancelarul Senatului Universităţii Aurel Căuş, decanul interimar al Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Mintaş, şi Ioan Jelev, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti" din Bucureşti, fost secretar de stat în Ministerul Mediului. Cu toţii au lăudat lucrarea profesorului Cornel Domuţa care, pe parcursul a 900 de pagini, a reuşit să închege în 50 de capitole distincte toată istoria cercetării agricole din Oradea. "Sunt convins că lucrările din această carte vor proba calitatea şi capacitatea de gândire a cadrelor didactice de la această facultate", a spus cancelarul Aurel Căuş, care a fost urmat de Marcela Prada, prorectorul dând curs mesajului trimis de rectorul Constantin Bungău, cu ocazia evenimentului. După ce şi Ioan Jelev a vorbit despre reuşitele cadrelor didactice şi ale cercetătoilor de la Facultatea de Protecţia Mediului, Cornel Domuţa a făcut o scurtă prezentare a lucrării. A impresionat auditoriul de două ori. Odată prin coerenţa modului în care a reuşit să sintetizeze sutele de lucrări şi doctorate ale colegilor din facultate şi a doua oara, prin luciditatea cu care a istorisit fiecare capitol, făcând deseori recurs la propria memorie şi aducând în atenţia publicului nu doar cifre şi statistici, ci şi întâmplări trăite în cadrul cercetăilor. Materialul şi metoda de cercetare, sinteza rezultatelor obţinute şi principalele lucrări ştiinţifice publicate în domeniul culturii plantelor de câmp, au devenit astfel prilej de discuţii între colegii prezenţi în sală, mai ales că la elaborarea cărţii au participat 74 de cadre didactice şi cercetători. Un capitol special a fost rezervat viticulurii şi specialistului care se ocupă de acest domeniu, Dorin Popa, care, la finalul conferinţei, a organizat o degustare a "singurului aliment cu memorie", aşa cum îi place profesorului să spună despre vin.