Titlul de Cetățean de Onoare - Decernat criticului literar Maria Vaida
Cu ocazia ultimei ședințe din 2023, Consiliul Local a aprobat propunerea primarului Gabriel Popa referitoare la acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș criticului și istoricului literar Maria Vaida.
Născută la 8 februarie 1953, în satul bihorean Drăgănești, Maria Vaida a absolvit studiile medii la Liceul „Samuil Vulcan” Beiuș, după care a fost studenta Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile facultăților de filologie (secția română-franceză) și de istorie. Maria Vaida este doctor în științe filologice, aceasta realizând, sub coordonarea prof. univ. dr. Mircea Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, teza intitulată „Gheorghe Pituț sau Ochiul și Noaptea”.
Poetă, critic și istoric literar, Maria Vaida a scris numeroase articole, cronici, studii, eseuri și interviuri, acestea fiind publicate în reviste de specialitate din țară și străinătate, precum: Luceafărul românesc, Observator cultural, Tribuna învățământului, Familia, Nord literar, Monitorul cultural, The Scientific Journal of Humanistic Studies, Viața românească, La fleur du Danube sau Vatra veche.
Maria Vaida a semnat mai multe volume personale: „Gheorghe Pituț sau Ochiul și Noaptea” (2009), „Lucreția Suciu sau Mările iubirii” (2010), „Poemele de piatră” (2013), „Povara luminii” (2014), „Elegiile Salomeei” (2014), „Yvonne Rossignon sau Poezia ca destin” (2016), „Dincolo de lume, dincoace de text” (2017), „Elegiile persane” (2018), „Bihorenii la Marea Unire” (2018), „Elegiile marine” (2019), „The Great Union in Western Transylvania” (2019), „Ochiul Vărsătorului” (2020) și „Lecturi elective” (2023). Acestora li se adaugă participările la mai multe volume colective, printre care: „Evaluarea competenței de comunicare și a competenței culturale” (2007), „Identitate. Cultură. Media” (2008), „Incursiuni în imaginar 3. Imaginarul religios în literatură” (2009), „Cultură și educație în context european” (2010), „Interferențe educaționale europene” (2010), „Carte cu prieteni. In memoriam Viorel Horj” (2014), „Astra și Marea Unire” (2017) și „De vorbă cu scriitori de azi” (2018).
În expunerea de motive anexată la proiectul de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali beiușeni, lect. univ. dr. Ioan Laza sublinia:
„Maria Vaida a scris despre foarte mulți autori bihoreni/beiușeni si despre cărțile acestora, cum ar fi: Mircea Popa, Viorel Faur, Ioan Degău, Nicolae Brânda, Pașcu Balaci, Viorel Horj, Ioan Laza, Blaga Mihoc, Gavril Moisa, despre Romanul Marii Uniri sau Beiușul, mon amour, Poezia Beiusului ș.a. Pentru contribuția sa la cunoașterea și promovarea valorilor culturale ale Țării Beiușului, a prinosului de jertfă și a rolului pe care Beiușul, prin școlile sale si coagularea energiilor tuturor categoriilor sociale, I-a avut în a ține mereu trează conștiința națională a românilor din întregul ținut, acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș ar fi o recunoaștere pe deplin meritată a unui crez asumat și a unui atașament profund față de locurile de obârșie”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.