Melomanii orădeni sunt invitaţi în această seară la Filarmonica Oradea pentru a participa la un altfel de concert simfonic. Repertoriul este compus din fragmente celebre de operetă, cântece şi canţonete orchestrate şi dirijate de o legendă vie: maestrul Ladislau Rooth, cel care a realizat orchestraţia pentru nume celebre ca Placido Domingo, Barbara Streisend sau Jose Carreras.

 

Maestrul Ladislau Rooth s-a născut în Satu Mare, într-o familie de evrei şi şi-a petrecut adolescenţa şi tinereţea în Oradea, oraş de care îl leagă amintiri despre una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii. O perioadă care a luat sfârşit brusc în mai 1944, când Ladislau, alături de părinţii săi, a fost închis în ghetoul din Oradea. „Dacă ar fi trebuit să stăm doar în acel ghetou, am fi supravieţuit mai mulţi”, a mărturisit maestrul în cadrul conferinţei de presă premergătoare concertului. De la Oradea a fost transportat la Auschwitz, locul în care mama a mers direct spre camerele de gazare, iar el şi tatăl său au fost transferaţi în lagărele de muncă Melk şi Ebensee din Austria. După eliberare Ladislau şi-a continuat studiile muzicale, axându-se pe compoziţie, orchestraţie şi dirijat, la Academia de muzică Liszt Ferenc din Budapesta.

S-a întors în ţară, la Timişoara, unde, între 1949-1958, a fost dirijor titular. Regimul comunist nu i-a fost însă potrivnic, iar Ladislau se desparte din nou de România. „A fost, în orice caz, o despărţire mai jos decât orice nivel uman”, a mărturisit dirijorul.

O despărţire care însă i-a pecetluit cariera de renume internaţional. „Este foarte greu să răzbaţi ca dirijor. Un solist cântă şi se afirmă, un dirijor are nevoie de orchestră ca să demonstreze ceva”, a spus maestrul. În 1960 s-a stabilit în Israel şi a avut ocazia de a-l cunoaşte, la Filarmonica din Tel Aviv, pe tânărul debutant Placido Domingo. S-au ajutat reciproc, iar tenorul ajuns celebru pe întreg mapamondul, în ciuda faimei, „a rămas om” , aşa cum îşi aminteşte Ladislau Rooth. Vreme de 11 ani dirijorul a activat la Opera din Mexic, iar în perioada 1985-1987 a fost dirijor în SUA. Orchestraţiile realizate de Rooth au fost solicitate de nume ca Jose Carreras sau Barbara Streisand.

În această seară, orădenii au şansa de a audia concertul  „Chanson d'Amour”- cântece și canțonete celebre de dragoste, care cuprinde fragmente din operetele lui Lehár, Lay: Love Story, P. Martini: Plaisir d’amore, G. Gershwin: The man I love, A. Piazzolla: Oblivion, I. Iriarte: Besame mucho, J. Strauss: Komm in die Gondel, J. Kozma:  Les feuilles mortes, L. Bernstein: Maria. Orchestraţia a fost realizată de Ladislau Rooth şi tot el va dirija spectacolul. „Vreau să mulţumesc Filarmonicii pentru această invitaţie. Pentru mine este o bucurie să revin în Oradea şi acest concert este special”, a spus maestrul.

Alături de el vor urca pe scenă soliştii Nicoleta Colceiar, soprană a Operei Române din Timişoara, şi Tiberius Simu, tenor al Operei Române din Cluj.