Astăzi, 19 februarie, de la ora 16.00, în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, copr A, etaj 1, sălile 18-20, va avea loc vernisajul expoziţiei itinerante Palatul Cotroceni-Aquarela. Expoziţia va fi deschisă de directorul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşe, şi va fi vernisată de criticul de artă Agata Chifor.

Expoziţia, cu caracter itinerant, găzduită de Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, aduce în faţa publicului orădean acuarele şi monotipii semnate de Anastasia Stoiciu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, doctorand în Arte Vizuale și muzeograf cu o prodigioasă activitate la Muzeul Naţional Cotroceni. Înzestrată cu deosebită sensibilitate şi capacitate evocativă, artista transpune plastic teme şi motive din arhitectura Palatului Cotroceni, monument cu valoare arhetipală al artei rezidenţiale româneşti, un conglomerat estetic care îmbină într-o sinteză unică reminiscenţe ale “barocului românesc” din timpul domnitorilor Cantacuzini cu eclectismul arhitectural de inspiraţie franceză şi Arta 1900 în varianta stilului neoromânesc. În rezonanță cu spațiul expozițional generos al Cetății orădene, expoziția atrage atenția asupra bogatei moșteniri arhitecturale a unor secole creatoare de artă și cultură, asupra necesității de a lua în considerare acest patrimoniu arhitectural atât ca obiect al restaurării, cât și ca posibil subiect al creației plastice.  

„Tehnicile particulare, tușele și îmbibarea culorilor în hârtie este alternantă, conformă fiecărui sezon în parte pe care-l dezvăluie Grădina opulentă a Palatului. Întâlnim, așadar, albul nămeților învolburați ai iernii, apoi, verdele crud din lunile de primăvară, cu lalele, trandafiri și nalbe, de un roșu acaparant și cu vâltorile amețitoare de iasomie, soc și forsitia, ca un irepresibil dezmăț vegetal. Apoi, intrăm cu privirea în pârjolul verii, când totul se topește, iar contururile dispar în spatele flăcărilor. După care, la apropierea toamnei, răsare ruginiul, strecurat insesizabil, în tonuri palide, apoi, tot mai puternic, mai material, până când ne trezim în ochiul turbionar de incandescență al furtunii de roșu-carmin – nuanța aceea care, odată întâlnită, mai întâi întristează, apoi violentează privirea, calcinând parcă și sufletul. Pentru ca, la finele toamnei și în pragul iernii, să întâlnim copacii triști și golași, cu crengile pustii, clănțănind de frig ori îmbrumați de spuma

subțire și transparentă a răcelii polare. Este ajunul iernii, când doar de verdele zadei, răsărită ici-colo, se mai agață speranța regenerării și a uitării.

Când și când, Anastasia mai pătrunde și în Palat, de unde trimite vederi spectaculoase, dezvăluindu-ne scările maiestuoase, culoarele reci, de piatră, coloanele patinate de vreme sau arcadele involte, cu cizeluri arhetipale specifice stilului românesc. Ele sunt elementele de decor spectaculoase, ce ne semnalizează transferul într-o altă dimensiune a timpului, în conformitate cu posibilitățile de melancolizare ale fiecăruia” (Florin Toma - scriitor).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 februarie – 19 aprilie 2019, de marți până vineri, în intervalul orar: 9.00 - 17.00.