Sala Transilvania din Piaţa Ferdinand a fost inaugurată miercuri, 12 octombrie, cu premiera naţională „Fiul”, de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, o producţie a Teatrului Regina Maria din Oradea.

Oficialităţi ca vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, sau primarul Florin Birta, critici de teatru, sau simpli spectatori - aproximativ 100 de persoane - au fost întâmpinaţi cu şampanie la intrarea în noua sală de spectacole.
Spectacolul „Fiul”, al dramaturgului Florian Zeller, face parte dintr-o trilogie, iar în cadrul Festivalului Portret de Autor organizat în aceste zile de Teatrul Regina Maria, la Oradea s-au jucat şi celelalte două titluri „Tatăl” (Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad) şi „Mama” (Teatrul Nottara).

„Piesele Mama, Tatăl şi Fiul formează o trilogie spirituală care evidenţiază modalităţile prin care gestionăm problemele şi ne raportăm la realitate”, spune dramaturgul, iar „Fiul” „este despre a fi părinte, despre groaza de a fi părinte”.
Mai ales când, aşa cum publicul avea să vadă, eşti părintele unui adolescent care suferă de depresie.
Mizând pe o  distribuţie de excepţie (Richard Balint, Alina Leonte, Corina Cernea, Şerban Borda, Sorin Ionescu), regizorul Bobi Pricop (alături de scenografa Oana Micu şi muzicianul Eduard Gabia) îşi asumă aducerea în scenă, drept protagonist al spectacolului, a unui adolescent de 13 ani, Robert Balint, a cărui inocenţă şi (mai mult ca benefică) civilitate constituie contrapunctul necesar pentru a crea poate cea mai frisonantă emoţie, cel mai veridic şi neteatral dramatism. Şi dincolo de actori, de text, de subiectul -  bulversant în sine - al adolescentului care alege să moară şi a părintelui neputincios - spectacolul îşi câştigă, prin această alegere, un altfel de merit. Acela de a scoate din fiecare privitor altă fantomă, altă durere, alt resort traumatic, altă spaimă neexorcizată încă, ca un caleidoscop cu 100 de poveşti intime, unice, declanşate de momentul în care un spectator întâlneşte privirea unui copil.
„Fiul” este un spectacol despre noi, părinţi sau nu, tineri sau nu, vii sau nu, şi este o oglindă în care ar fi benefic să se privească, de mână, mama, tata, fiul şi fiica.
Următoarele reprezentanţii vor avea loc în 28 şi 29 octombrie, la Sala Transilvania.
FOTO: Volker VORNEHM