Laureat UNITER cu premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei, actorul Eugen Ţugulea se apropie din nou, cu sufletul, prin artă, de lirica eminesciană, într-un spectacol dedicat comemorării a 131 de ani de la trecerea în nefiinţă a Luceafărului poeziei româneşti.

Şi-ar fi dorit să se întâlnească cu publicul altfel, în sala de teatru, aşa cum a facut-o de-a lungul celor 65 de ani de carieră, dar vremurile speciale pe care le trăim impun condiţii speciale artei teatrale şi mesagerilor ei, condiţii la care, iată, actorul Eugen Ţugulea, s-a adaptat. Astfel, luni, 15 iunie, de la ora 19.00, iubitorii de poezie, spectatorii cu dor de Eminescu sau elevii şi tinerii care-i studiază opera sunt invitaţi la spectacolul online „Cu mîne zilele-ţi adaogi”. Un recital emoţionant din lirica eminesciană, „Cu mîne zilele-ţi adaogi” va fi transmis pe pagina de facebook a Teatrului Arcadia. Recitalul cuprinde Odă în metru antic, Luceafărul, Cu mîne zilele-ţi adaogi, şi Scrisoarea a III-a.

„Mi s-a părut important să prezint acele poeme de bază, pe care le consider reprezentative pentru Mihai Eminescu: Luceafărul şi Scrisoarea a III-a. Scrisoarea a III-a este o oglindă a poporului român, una care ne dezvăluie, la început, un popor mândru, viteaz, pentu ca în a treia parte, să ne arate că istoria se repetă identic. Dacă am suprapune imaginea reflectată în partea satirică a poemului peste tabloul zilelor pe care le trăim azi, am observa o oglindă perfectă”, spune Eugen Ţugulea. „Am ales poeziile Cu mîne zilele-ţi adaogi şi Odă în metru antic, pentru că, deşi sunt poezii pline sens, de semnificaţii filosofice, sunt puţin recitate. Cu Odă în metru antic facem un arc peste timp, în această zi dedicată comemorării. Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată, scria Eminescu, la fel cum noi, azi, nu visăm că o să învăţăm să murim”, a mai spus Eugen Ţugulea.

Recită din 1968 şi această pasiune, alături de sutele de roluri care i-au încununat cariera, i-au adus în anul 2016 premiul Senatului UNITER pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei. De Eminescu s-a apropiat, însă, târziu. „Mi-era teamă. Pentru că, pe lângă greutatea numelui său, Eminescu nu era un poet la îndemână. Era un poet mai subtil. După ce am început să-l citesc din nou, pentru recitaluri, m-am îndrăgostit de poezia lui cu fiecare apariţie, şi cu fiecare apariţie descopeream nuanţe pe care nu le găsisem niciodată. Este acea înţelegere interioară care îţi aduce mereu sensuri noi şi care atât de importantă în meseria asta a noastră”, a mărturisit Eugen Ţugulea.

Primul recital Eminescu l-a dăruit publicului în data de 15 ianuarie 2000: „Au prezentul nu ni-i mare”, un spectacol de două ore şi jumătate care a avut loc în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Fragmente din spectacol au fost prezentate, în aceeaşi zi, şi în aer liber, la statuia poetului din parcarea Independenţei, în cadrul evenimentului intitulat Veniţi să luaţi lumină. Şi nu doar atunci, ci şi în primăvara aceluiaşi an, precum şi în anii care au urmat, lirica eminesciană a fost prezentată de actorul Eugen Ţugulea publicului, inclusiv peste hotare.
Cea mai frumoasă amintire şi, poate cea mai emoţionantă din cariera actorului, este legată de elevii Şcolii Nicolae Bălcescu, din Gyula. „Nu am să uit niciodată felul în care au reacţionat acei copii care au auzit pentru prima oară recitat în limba română Luceafărul. Este un moment greu de imaginat. Ei nu se puteau opri din aplauze, eu nu-mi puteam stăpâni lacrimile”,
rememorează actorul.
Poezia lui Mihai Eminescu continuă să surprindă generaţii, în timp ce alte generaţii continuă să o readucă în prim-plan, cu multiplele ei faţete multicolore. Iar luni, 15 iunie, de la ora 19.00, orădenii şi nu numai se pot bucura de un cadou liric, online, accesând pagina de facebook a Teatrului Arcadia.