Vernisaj emoționant în Cetatea Oradea - „Legenda mărului stacojiu”
Galeria „Mezey Lajos”, Centru Expozițional EFA Oradea – România, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, a găzduit miercuri, 11 septembrie, vernisajul expoziției personale a reputatul artist fotograf Tudor Chirilă, din București.
Imaginile, grupate sub genericul „Legenda mărului stacojiu”, au atras un public numeros, iubitor de artă fotografică. Evenimentul a avut loc în prezența autorului, și a fost organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) și Summit Agro Romania, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, prin secția Muzeului Orașului Oradea. Din partea Muzeului ”Țării Crișurilor” și a secției Muzeului Orașului Oradea, publicul prezent la vernisaj a fost salutat de dr. Cristina Pușcaș, care a apreciat prezența artistului fotograf profesionist, care se află în Oradea pentru realizarea unui film documentar al Televiziunii Române despre Cetatea medievală și secția Muzeului Orașului Oradea. „Azi, suntem martorii vernisajului unei expoziții de artă fotografică inedită, al cărui personaj principal este mărul stacojiu, valorificat într-un mod inedit”, a spus Cristina Pușcaș.
În continuare, artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, președintele AIEFA și curatorul expoziției, a precizat în discursul său că arta fotografică are un limbaj de exprimare foarte complex, în plină formare și căutare a locul său în marea familie a artelor vizuale. „Artistul fotograf expozant a demonstrat faptul că fotografia creativă este un gen pretențios, care îți poate oferi posibilitatea valorificării vizuale a unui subiect bine definit conceptual, în cazul acestei expoziții a unui măr stacojiu”, a menționat Ștefan Tóth.
La rândul său, artistul expozant și-a manifestat bucuria de a fi prezent pe simezele galeriei ce poartă numele primului fotograf orădean. „În această perioadă, când am vrut să mănânc un măr stacojiu, mi-a venit ideea de a realiza prima imagine. După ce am văzut prima imagine finalizată, m-am gândit să continui jocul creativ și să realizez alte imagini noi. În mai multe zile și săptămâni s-a născut această expoziție vernisată prima dată în iunie a acestui an, în cadrul Festivalului de Teatru și Film Babel din Târgoviște, iar azi, în Oradea”, a punctat invitatul. Tudor Chirilă a mulțumit, pe această cale, fostului său profesor, artistul fotograf Ștefan Tóth István, care, în urmă cu peste patru decenii, în perioada de glorie a fotografiei de analog, l-a introdus în tainele scrierii cu lumină. În încheiere, președintele AIEFA a înmânat artistul fotograf expozant certificatul de patronaj AIEFA, care atestă faptul că, timp de o lună, această expoziție de excepție va rămâne la dispoziția vizitatorilor. Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de reputatul artist orădean de violă Thurzó Sándor József, reprezentant al Asociației Comunitare și Culturale Sola Fide, precum și de artiștii Rock Filarmonicii Oradea, Alexandrina Chelu Schorr (voce) și Florian Chelu Madeva (chitară). După vernisajul expoziției, la propunerea președintelui AIEFA, s-a păstrat un minut de reculegere în amintirea regretatului poet, eseist, redactorul-șef al Revistei ”Familia” și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ioan Moldovan, a cărui înmormântare a avut loc în județul Cluj. Expoziția artistului fotograf Tudor Chirilă rămâne deschisă publicului, la secţia Muzeul Orașului Oradea, până în 11 noiembrie, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL.
Bravo genialului domn Toth, este briliant, nemaipomenit, excepțional, impecabil, eclatant, senzational etc si desgur, cel mai mare fotograf fin lume. Stimata redactie Crisana va rooooog, dorim cât mai multe știri despre exemplarul domn Toth, dacă se poate zilnic!!! Mulțumim anticipat!