Lucrări de mare frumusețe, semnate de Sibelius și Dvořak, cei mai iluștri reprezentanți ai romantismului, vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic ce va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Filarmonica orădeană.

Sala de concerte „Enescu-Bartók” va găzdui azi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, un concert simfonic deosebit, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al Filarmonicii de Stat Oradea.

Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, a susținut, ieri, o conferință de presă, avându-i alături pe maestrul Romeo Rîmbu și pe solistul invitat al serii, violonistul Remus Azoiţei.

Programul va debuta cu o lucrare deosebită, „Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor”, de Jean Sibelius. Această lucrare este practic singura compoziţie concertantă a lui Sibelius și se bucură şi astăzi de o deosebită popularitate, deși datează din anul 1903, fiind o capodoperă simfonică marcată de virtuozitate şi încărcătură emoţională romantică.

În încheierea concertului, melomanii vor putea asculta ,,Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88”, de Antonín Dvořák. Reprezentant al şcolii naţionale cehe, Dvořák a îmbogăţit literatura muzicală cu nouă simfonii. După cea de-a IX-a (Din lumea nouă), poate cea mai populară şi mai frecvent interpretată este Simfonia a VIII-a, caracterizată de luminozitate, măreţie şi un deosebit simţ al proporţiilor.

Conducerea muzicală a concertului aparţine maestrului Romeo Rîmbu, care este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În calitate de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995, a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la Budapesta de către Maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare. A dirijat peste 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, SUA, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary  Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii  Române). A fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi, precum: Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini. Punând în valoare creaţia compozitorilor care au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra- imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita şi Agora. Romeo Rîmbu deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Romeo Rîmbu a obținut în 2010 titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 titlul de Doctor Abilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

Solistul serii este Remus Azoiţei. Numit de către revista britanică The Strad „un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloase”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti, la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music. De-a lungul timpului, el a beneficiat și de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean. A concertat în săli prestigioase, cum ar fi: Carnegie Hall în New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemeni în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander, între altele. A colaborat cu artiști renumiţi, printre care se numără: Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling sau Adrian Brendel, fiind, de asemenea, solist al unor ansambluri de prestigiu, printre care: Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique, Philharmonic Chamber Orchestra of London sau Orchestre Philarmonique de Radio France. În 2005, a interpretat Dublul concert de Bach, alături de violonistul Nigel Kennedy, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio și televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. Cu ocazia debutului său la celebra Wigmore Hall din Londra, ziarul Sunday Express scria că „a cântat un concert de neuitat în faţa unei săli Wigmore arhipline şi a ridicat publicul în picioare. Iată un muzician excepţional”.

Remus Azoiței a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania. În 2009, a susținut un turneu de 15 concerte în capitale ale Europei, Washington DC şi NewYork alături de pianistul Eduard Stan. În 2014, a realizat un alt CD pentru Chandos, alături de grupul Schubert Ensemble, disc elogiat îndelung în presa internațională. În 2001, a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei. În 2007, a pus bazele Societăţii Enescu din Londra, fiind unul din membrii fondatori precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o ocupă în continuare. În 2005, a fost decorat de către Președintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural, iar în mai 2013 Regele României Mihai l-a numit ofițer al ordinului „Coroana României”. În 2016 a fost ales câștigătorul Concursului Național „Oamenii Timpului”, care celebreaza anual personalități ale vieții românești din țară cât și din diasporă; el este, totodată, câștigătorul Marelui Premiu „Constantin Brâncoveanu” pe domeniul Arte în 2017. Remus Azoiței cântă pe o vioară Antonio Stradivari, creată în 1695.